Jeroen Verkroost’s Newsletter – DWDD en cultuur, Online event, hoe dan? Verandert Corona onze muzieksmaak? Wat is jouw Whisky? Wie speelt er bij jou thuis vanavond? Netflix billboards met spoilers?

Hoe gaat het? Inmiddels al in een soort nieuw ritme terecht gekomen? Hier gaat het op zich OK, alles en iedereen is nog altijd gezond. We genieten van het weer en van de (tijgers in onze) tuin, spelen Coronisten van Quaran en houden ons verder maar gedeisd.

Ik heb besloten om me maar weer eens in wat nieuwe dingen te gaan verdiepen (radio, podcasts…) en gelukkig was er ook nog tijd over voor een nieuwe nieuwsbrief. Ik hoop dat ik zo voor wat afleiding kan zorgen in deze gekke tijd.

Geniet ervan en blijf gezond!


Micha Wertheim feliciteert Matthijs van Nieuwkerk met zijn vakantie en wil nog even wat kwijt over DWDD en cultuur

Micha Wertheim, cabaretier maar geen pleaser, heeft altijd een haarscherp analytisch oog. Bij de Correspondent plaatste hij een prachtig afscheidsverhaal voor Matthijs van Nieuwkerk en De Wereld Draait door.

Micha vertelt openhartig over zijn persoonlijke relatie met de mensen achter de schermen, laat zien hoe belangrijk DWDD écht was voor de culturele sector en doet uit de doeken wat er nou eigenlijk precies voor nodig was om bij Matthijs aan tafel te mogen aanschuiven. Mooi leesvoer! LINK.

Event marketing: Pivoting from live to virtual gatherings

‘Pivoting’ wordt door start-ups vaak gebruikt als term voor het ineens inslaan van een totaal nieuwe richting (overigens vaak nadat een eerdere strategie kansloos bleek). Als maatschappij maken we nu versneld een ’pivot’ door naar een virtuele wereld. Echt een enorme draai, zeker voor events, die we steeds vaker online (moeten) organiseren.

In dit document geeft Google gedegen advies hoe je dat het beste aan kunt pakken. In een helder stappenplan komen aanpak, ontwerp, set-up, interactiviteit en engagement bij online events aan de orde. LINK (PDF).

How Social Distancing Has Shifted Spotify Streaming

Oh wat zit de communicatie strategie van Spotify toch simpel maar goed in elkaar. Bij grote maatschappelijke momenten gebruikt Spotify haar data om ons te laten zien hoe wij daar gezamenlijk mee omgaan, via de invloed op de muziek die we streamen, in dit geval naar onze quarantaineplekken.

Corona lijkt een nieuw tijdperk in te luiden, meer introspectie, minder hectiek, gezamelijke thematische playlists en de onverwachte comeback van klassiekers als “Don’t stand so close to me” van ThePolice. Lees hier hoe Corona onze muzieksmaak verandert. LINK.

Live Stream Concerts – Songkick

Wat ik niet alleen zelf ervaar maar ook veel om me heen zie is dat we in een nieuwe fase terecht komen, met een soort ingetogen hedonisme. We mogen niet naar buiten, dus hebben we meer aandacht voor de kleine wereld dicht bij huis. We genieten meer van wat we in huis hebben en halen de buitenwereld naar binnen.

Zo heb ik genoten van John Watts (Fischer-Z) die onlangs, heerlijk onwennig en gewoon met zijn telefoon, zijn eerste mini concert streamde via Facebook. Op Songkick vind je een gids voor live streams van artiesten die ook thuis zitten en toch optreden. Bekijk de agenda voor huiskamer optredens, van Metallica tot Melissa Etheridge en van The London Symphony Orchestra tot Diplo. LINK.

What’s Your Whisky Selector

Als je dan toch binnen moet blijven is de verleiding groot om het nóg gezelliger te maken met snacks en (virtuele) borrels. Ik ga in elk geval in een veel hoger tempo door mijn whisky voorraad heen, merk ik. Op zoek naar inspiratie ontdekte ik deze prachtige Diageo ‘whisky selector’.

Ook interessant voor niet whisky drinkers, want dit is een mooi voorbeeld voor iedereen die klanten online door een keuze proces heen wil helpen, op een fraaie, heldere manier. Ontdek je persoonlijke FlavorPrint en zie welke whisky goed bij je smaak past. LINK.

Billboards spoiling Netflix series to make you stay at home go viral

Om mensen te motiveren om thuis te blijven werd deze briljante billboard campagne bedacht; als je tóch naar buiten zou gaan, zou je het risico lopen om spoilers tegen te komen over de afloop van populaire Netflix series. De campagne werd bedacht door twee studenten uit Duitsland. Helaas inmiddels afgewezen door Netflix, maar de campagne ging toch, eh, viraal.

Netflix spint overigens garen bij Corona; het aantal nieuwe ‘unique streaming users’ zou al met 25% gestegen zijn. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar Netflix introduceerde onlangs ook een ‘Netflix Party’ functie waarmee je samen naar een show of serie kijkt en tegelijkertijd met elkaar kunt chatten. Misschien toch wel effectiever dan een spoiler campagne… LINK.

Dat was ’m weer! Als altijd vind je al het leesvoer   in de gratis Medianieuws App van deze nieuwsbrief.

Voor nu: bedankt en tot volgende week. Blijf gezond!