Hee, hoe gaat het?
Hier alles OK, maar meer en meer zie ik de impact van Corona op onze maatschappij materialiseren. Neem de journalistiek. Populairder dan ooit, maar tegelijkertijd staan veel titels op omvallen. Is er een oplossing?
Zelf vinden we ook onze weg in het verplaatsen van werk naar digitaal. Eerst was ik op zoek naar überhaupt een manier om dingen samen op afstand te doen, inmiddels ben ik op zoek naar de béste manier om dat te doen.
Ik deel mijn ervaringen graag met jullie , maar zou ook van jullie willen horen wat je ontdekt hebt. Heb je iets moois neergezet? Een nieuwe, betere manier gevonden om iets voor elkaar te krijgen in dit tijdperk? Laat het me weten :)
Veel plezier met de artikelen van deze week!

We must act before coronavirus sinks the press as we know it

Engels perspectief, maar in Nederland is de situatie precies hetzelfde. Alle nieuwsmedia rapporteren enorme toename in belangstelling en bezoek dezer dagen, maar tegelijkertijd valt meer dan 50% van de advertentie inkomsten weg.
Metro sneuvelde al in Nederland. Logisch, een printoplage financieren met advertenties is inmiddels godsonmogelijk. Maar ook de puur digitale spelers hebben het heel zwaar nu 50% van hun inkomen wegvalt en zelfs voor die dagbladen waarbij twee derde van de inkomsten uit abonnementsgeld komt, betekent dit rode cijfers, omdat de marge nergens vijftien procent is.
We hebben meer dan ooit goede informatie nodig, maar hoe houden we de journalistiek overeind en tegelijkertijd onafhankelijk? Wie garandeert de waarheidsvinding als de regering en tech reuzen zoals Google straks de rekeningen betalen om nieuwsmedia overeind te houden? Mooi Guardian stuk van Jane Martinson. LINK.


Corona Is Hammering the News Industry. Here’s How to Save It.

In Amerika is het niet anders. Victor Pickard, is Professor Media Studies aan de University of Pennsylvania. Hij beschrijft hoe hetzelfde proces plaats vindt in Amerika. US public broadcasting krijgt dan wel enige staatssteun, maar dat gaat om $1,45 per Amerikaan per jaar, $445 miljoen totaal. Ter vergelijk: het Pentagon’s krijgt $600 miljoen, alleen voor PR. Internationaal propaganda radiostation Voice of America krijgt zelfs $700 miljoen.
Maar Pickard komt met een bredere oplossing. Hij ziet een “news bailout” optie waarbij het huidige, corporate model verlaten wordt. In zijn opinie moet de publieke taak van de journalistiek losgekoppeld worden van het genereren van aandeelhouderswaarde en winst, omdat die doelstellingen niet meer te verenigen zijn in dit tijdperk. Plus; hij ziet nieuwe mogelijkheden in bestaande publieke infrastructuur. LINK.


Met het werk, met school, met vrienden: we videobellen wat af. Welke app moet je hebben?

Wat is de beste tool om te videobellen? De gemakkelijkste optie is lang niet altijd de veiligste. De Volkskrant zet 8 opties op een rij: voors en tegens, mogelijkheden en onmogelijkheden van Whatsapp, Hangouts, Zoom, Facetime, Houseparty, Skype, Signal en Jitsi. VK recenseert ze allemaal. Grappig genoeg missen precies mijn twee tips, dus bij deze…
Mijn tips zijn Microsoft Teams en Whereby. Voor groepen van tientallen mensen en grote organisaties is Teams een goede en zeer goed beveilgde optie. Ik deed pas heel soepel een talk voor 40 mensen in Teams. Zelf doe ik al mijn remote werk met groepen tot 12 mensen met Whereby, waar je op computers zelfs niets voor hoeft te installeren en dat uitblinkt in eenvoud. Niet duur en zelfs gratis tot 4 deelnemers. LINK.


MURAL – the digital workspace for visual collaboration

Wat is de beste tool om inhoudelijk alles uit je video meetings te halen? Mural, uit de kraamkamer van wereldberoemd designbedrijf IDEO, maakt “visual collaboration tools” om problemen samen op te lossen vanaf verschillende locaties. Begin je bijvoorbeeld met een brainstorm, dan kun je de verzamelde opbrengst organiseren in lists, flowcharts, diagrams en frameworks. Een top tool voor design thinking en agile werken, maar ook om remote workshops te faciliteren.
Gratis download: The Definitive Guide To Facilitating Remote Workshops . Een mooie PDF van 70 pagina’s. Case studies van Trello en IBM plus tips en templates voor 10 verschillende scenario’s. Van het creĂ«ren van verbinding van mensen in remote teams tot het genereren van nieuwe ideeĂ«n. Van het vinden van hoofdlijnen en patronen tot het stellen van prioriteiten. De PDF is top en de registratie meer dan waard, zelfs als je de tool zelf niet zou gaan gebruiken. Download ‘m: LINK (pdf)


Anna Wintour Introduces Vogue Global Conversations
It’s amazing what you can bring together in a matter of days.

Anna Wintour, editor-in-chief van Vogue sinds 1988 , laat zien hoe je vanuit media ondernemend aan de slag kan. Ook in deze tijden. De Global conversations zijn een mooi voorbeeld voor andere media en een duidelijk teken dat de dame die de inspiratiebron was voor Meryl Streep in ‘The Devil Wears Prada‘, nog altijd scherp en bij de tijd is.
Vogue leeft van de mode industrie en die is hard geraakt. Dus startte Vogue een wereldwijde dialoog om samen te zoeken naar de toekomst van “this industry that we all love so much“. Er zijn inmiddels vier Vogue Global Conversations geweest, vanuit New York, Londen, Beijing en Milaan;
The Future of Creativity met Marc Jacobs The Future of Sustainability met Stella McCartney, The Future of Fashion Shows met Balenciaga, Balmain, en Chloé, The Future of E-Commerce met Off-White, Louis Vuitton en Moncler en The Future of Brick and Mortar met Pierre-Yves Roussel en Pete Nordstrom. Alle conversations zijn terug te kijken via YouTube. LINK.


Take an adventure with Insight TV

Kijktip: Het Nederlandse Insight TV is ‘the world’s leading 4K UHD channel’. Video in de hoogst mogelijke resolutie van met de focus op action sports, lifestyle en entertainment shows, maar ook aandacht voor sterke storytelling en avontuurlijke video’s. Je kunt een maand gratis kijken.
Insight begon in 2015 en bereikt inmiddels meer dan 100 miljoen huishoudens in 28 landen. Veel van de content is zelf geproduceerd, je vind er sets van wereldberoemde DJ’s, video’s over trending communities en het werk van global influencers.
Arun Maljaars, Vice President Content & Channels bij Insight TV, geeft trouwens aanstaande woensdag 29 april om 13:20 uur een keynote op het Online Crossmedia Congres. Gaat dat zien! LINK.


Woensdag vanaf 10:00: het Online Cross Media Congres!

Altijd weer een feest voor het vak, het Cross Media Congres. Ook dit jaar weer een prachtig programma met tien keynote speakers, het Marketeers Forum en de vijf beste Media en Marcom Start-Ups van dit moment.
Het Cross Media Congres 2020 beantwoordt vragen als: Hoe bouw ik een succesvol merk in 2020? Hoe bereik ik mijn doelgroep? Hoe groot is de inhousing trend? Wat is de toekomst van mediabureaus? Hoe kan ik als merk profiteren van de komst van Amazon?
Deze online editie is dus voor iedereen toegankelijk. Ik mag het congres mede-modereren vanuit de studio en start de dag met een super kick-off: Mooi medianieuws van Jacqueline Smit. Kijk vooral ook even naar de tijden en die fantastische line up! LINK.

Vond je deze nieuwsbrief interessant? Deel hem op social, stuur hem door, maak er een ander blij mee.
Denk je dat ik je van hulp kan zijn met mijn expertise? Reply op deze mail en we plannen een videogesprek via een dienst van jouw keuze ;) Thanks!