Jeroen Verkroost’s Newsletter – Hoe ziet media er straks uit? Wat is Marketing erosie volgens Mark Ritson? Hoe hou je thuiswerken vol? Kapitale blunder van Disney? Adverteren op YouTube, slim? Bestuur zelf een Faeröer!

Hey, hoe gaat het?

Hier alles redelijk OK, gezondheid en zo allemaal dik in orde in elk geval :)

Afgelopen week heb ik gemodereerd op het Cross Media Congres 2020 (terugkijk link volledig congres). Heel fijn, was even alsof oude tijden herleefden, ook al zat de zaal dan wel vol met paspoppen ;)

Tijdens dat congres drukte mede-moderator Sanne me op het hart dat het toch goed zou zijn als ik een donatie optie op zou nemen in deze nieuwsbrief.

Ik heb daarom maar een IDEAL donatie optie aangemaakt.

Als doneren voor jou lastig is; alle begrip. Lees je met plezier de nieuwsbrief en wil je eenmalig iets doneren? Super tof en heel veel dank.

Veel plezier met je nieuwsbrief van deze week :)


What will post-COVID-19 media look like?

Professor Frederic Filloux is associate professor journalistiek in Parijs. Hij vroeg zijn klas met internationale studenten hoe zij denken dat media er uit gaat zien in de toekomst. Interessante antwoorden. Ruilen we de klassieke nieuws indeling (binnenland, buitenland, economie, opinie…) straks in voor nieuwe thema’s? Klimaat, gezondheid, sociaal ondernemerschap en gender/seksualiteit? Hoe ziet goed nieuws er straks uit? Lees meer over de vier mediatrends volgens generation Z in het artikel. LINK.

Marketers’ strategic responsibilities are eroding away to nothing

Marketinggoeroe Mark Ritson reageert op de nieuwste CMO Survey, waaruit haarscherp blijkt dat marketing zijn strategische rol binnen bedrijven meer en meer aan het verliezen is. De erosie van het marketing vak is al langer gaande volgens Ritson.

When I politely enquired why a CMO’s marketing team was not more involved in pricing decisions, she looked at me with absolute and total exasperation, then gestured angrily through the glass wall towards the small bunch of marketers working in the open-plan office. “Have you seen them?” she exclaimed. “They are the fucking colouring-in department. If I ask them for pricing advice, they will suggest a cleaner font for the price tags.

In zijn column legt hij uit waar marketeers wél mee bezig zouden moeten zijn en wat er nodig is om de marketing erosie te stoppen. LINK.

Jeroen Verkroost: nu voordelig je merk bouwen.

Frank.news heeft een nieuw onderdeel: ‘Corona College’. Het wordt een serie lockdown longreads, gebaseerd op interviews met mensen uit de marketing branche die hun mening geven vanaf de zolderkamer of vanuit de achtertuin. André Oerlemans stelt samen.

Tof dat de serie start met mijn interview. Het gaat over het ideale moment kiezen om te investeren in brand building, ​of -en zo ja waar- er harde saneringen aan zitten te komen en of er ook nog hoopvolle voorbeelden te vinden zijn in deze tijden. Leuk om te doen! LINK.

I’ve been WFH for years. And now I’m changing the way I work.

Lezer Kris, marketeer en man achter de Warped newsletter, werkt al járen vooral vanuit huis. Toch kwam juist hij er achter dat het ineens niet meer lekker voelde. Was de oorzaak te weinig reistijd? De overload aan Zoom, Teams en BlueJeans calls? Was het het gebrek aan echt menselijk contact of een overdosis screentime?

Zelfs voor een ervaren thuiswerker kan onze huidige setting pittig zijn. Maar Kris veranderde vier dingen in zijn dagelijkse routine die hem hielpen, en deelt ze in dit artikel op Medium. Ik heb er wat aan gehad, good stuff. LINK.

Disney Takes Fire For Heavy-Handed ‘Star Wars’ Hashtag Move

Interessante communicatiecase: Feit: Disney is sinds een paar jaar eigenaar van Star Wars. Feit: Lang voor het Disney tijdperk hebben fans de dag 4 mei uitgeroepen tot Star Wars Day onder het motto “May the 4th Be With You”.

Disney zette afgelopen week een social media actie op touw. Het bedrijf vroeg de fans  hun favoriete Star Wars herinneringen te delen met vermelding van de hashtag #Maythe4th. Maar met de daarop volgende tweet verspeelde Disney miljoenen aan goodwill en credibility…

Twitter ontplofte: Disney leek zich hiermee de #MayThe4th tag toe te eigenen. Een golf van woedende fans plaatste een storm van anti-Disney Tweets. Disney reageerde een aantal uren later met een nuancering, maar de geest was al uit de fles. Inmiddels vijf dagen later is dit nog altijd de eerst getoonde tweet met #MayThe4th…

Lees en leer van deze case in het artikel op Mediapost. LINK.

This Is How What YouTube Pays Me for My 1,000,000 View Videos

Shelby Church (25), woonde op het platteland en begon 11 jaar geleden tijdens de zomervakantie uit verveling video’s te maken en op YouTube te delen. Het woord influencer bestond toen nog niet, maar Shelby heeft wel gevoel voor wat mensen willen zien, zoals haar “How To Pose In Photos” video. In het artikel legt ze uit hoeveel je met een YouTube kunt verdienen en waarom een video met zevenhonderdduizend views soms meer oplevert dan een video die vier miljoen keer bekeken is.

Marketeers en adverteerders, letten jullie even op? Wat ze ook vertelt is dat ze eigenlijk niet echt begrijpt waarom het YouTube algoritme soms haar video’s pusht naar grote hoeveelheden mensen (97%!) die niet op haar feed geabonneerd zijn. En dan vooral naar kijkers uit landen als India, de Filipijnen, Pakistan en Nepal… Go figure. LINK.

Wandel op de Faeröer eilanden en bestuur je eigen gids.

Even uitwaaien bij een wandeling langs ruige bergen, woeste watervallen en de met gras begroeide  Faeröer eilandhuisjes. Een ‘local’ wandelt, uitgerust met een live video camera, rond en jij kiest de route terwijl je live meekijkt.

Voormalig fotojournaliste Bárður Eklund verzon ‘remote tourism’ als low-budget maar high-impact marketing strategie voor de eilanden. Slim. Natuurlijk in de hoop dat je het ooit allemaal in het echt komt bekijken, maar dit is zo ook al heerlijk. Ben je er toch nog even lekker uit. LINK

Dat was ‘m weer! Dank voor je aandacht :)

Wil je een handige manier om alle eerdere nieuwsbrieven te kunnen doorzoeken op onderwerp? Download hier de gratis app.

Wil je een eenmalige donatie doen als vrijwillige bijdrage voor de nieuwsbrief? Doneren kan hier, via IDEAL of PayPal.

Dankjewel en tot volgende week!