Jeroen Verkroost’s Newsletter – Wordt jouw nieuws gestolen? Hoe ‘doe’ je diversiteit? Wie heeft jouw data? Test je mee op Blip? Programmatic Native handboek? Hoe komen apps aan de eerste 100 gebruikers? Teambuilding via de webcam, hoe dan?

Ha

Sorry, sorry, in de editie van vorige week zat een linkje dat het niet deed. Stom copypaste foutje, balen natuurlijk. Excuus daarvoor!

En voor wie ‘m nog niet gevonden had: hier nog één keer de link naar het rapport met het effect van Corona op actuele trends  LINK.

Veel leesplezier deze week!


To show how easy it is for plagiarized news sites to get ad revenue, I made my own

Online uitgevers ontslaan steeds meer mensen. Door Corona gaat al 50% van de advertentie inkomsten verloren, maar er is nog meer aan de hand. Content van uitgevers wordt klakkeloos gekopieerd en geplaatst op fake websites die met de gestolen content advertentie inkomsten binnen halen. In dit artikel laat CNBC journaliste Meg zien hoe simpel dat is: Ze bracht in een paar dagen met gestolen content zelf een fake site online, waar vervolgens al snel hele keurige adverteerders op verschenen. Lesson learned: Marketeers, wéét waar je advertenties terecht komen. Uitgevers; controleer of anderen er met je inkomsten vandoor gaan door je content te plagiëren. LINK.


Diversity and Inclusion: What Separates the Best from the Rest

Iedereen weet dat Diversiteit en Inclusiviteit (D&I) belangrijk zijn, maar goed beleid formuleren gaat wel wat verder dan je website vullen met wat lekker “diverse” stockfoto’s van happy jonge mensen of het ‘managen’ van het percentage mannen en vrouwen in je bedrijf. Russell Reynolds deed onderzoek naar D&I beleid in honderden bedrijven die er serieus mee omgaan, en publiceert nuttige én praktische uitkomsten.

Lees in dit artikel wat een gebrek aan D&I je organisatie kan kosten, wat goed beleid je oplevert, welke specifieke investeringen op dit gebied de meest succesvolle bedrijven onderscheiden van de rest en welke 5 lessen van best-in-class organisaties uit het onderzoek je zelf kunt toepassen in je bedrijf. Mooi werk. LINKMine – The Future of Data Ownership

Je wordt flink geholpen met je privacy tegenwoordig. Fijn, die nieuwe wetgeving. Top, al die cookie statements en consent setting opties. Mooi dat bedrijven nu verplicht zijn om jouw gegevens te verwijderen als je er om vraagt. Maar er zijn twee problemen. 1. Je weet niet welke bedrijven welke data van je opgeslagen hebben. 2. Het vergt teveel moeite en uitzoekwerk om een verzoek in te dienen om je gegevens te verwijderen.

Mine lost beide problemen op. Mine ploegt je inbox door en geeft je een score op je ‘level of data control‘ terug. 95 bedrijven hebben mijn gegevens. Daarvan hebben 26 mijn bankgegevens, 45 mijn identiteitsgegevens en 5 mijn sociale netwerk data. Mine laat zien welke bedrijven dat zijn en kan met één klik mijn data ‘reclaimen‘; een mail versturen om de gegevens te wissen.

En is dat dan veilig? Mine wordt extern o.a. door Google ge-audit als onderdeel van het proces om toegang te krijgen tot Gmail. Mine heeft geen advertising, bekijkt het onderwerp en de afzender van de e-mail, maar leest niet de inhoud van de boodschap, en slaat zelf je maildata ook niet op. Mooie dienst. LINK.


Jouw Medianieuws app nu ook als full screen site :)

Op je computer snel links uit eerdere nieuwsbrieven terug kunnen lezen? Even iets opzoeken op onderwerp of op thema? Dat kan nu, want de medianieuws app die bij deze nieuwsbrief hoort is nu ook fullscreen te gebruiken. Een wekelijks groeiend archief van nu al zo’n 400 artikelen en links over media, marketing, cultuur en innovatie. Handig toch? Enjoy! LINK.


Blip is op zoek naar audio pioniers

Blip  is een heerlijk eigenwijze app. Je maakt er een soort audiosnippers mee van niet meer dan drie minuten, deelbaar met je sociale netwerk op het platform. Of daarbuiten als je dat wilt. De essentie is dat het audio is en dat het kort moet zijn. Of je daar nou gedichten mee deelt, korte verhaaltjes, je supermarkt observaties of muziek van vergeten muzikanten maakt niet uit.

Blip is gemaakt door Toon Toetenel en Joost Lubach. De app is nog volop in ontwikkeling, maar werkt al prima dus je kunt al instappen. Ik heb er zelf al een paar maanden lol mee, maar ook Arjen Lubach, Erwin Blom en de VPRO zitten al in de pilot. Meedoen? Je kunt je aanmelden voor de testfase. LINK.Programmatic Native Advertising-handboek

Dit vind ik dus mooi van het IAB. Uitgevers, adverteerders, mensen die bij technische partijen werken en free-lancers werken in de Taskforce Programmatic samen en delen in deze publicatie hun visie op programmatic native adverteren.

Het handboek geeft basisinformatie over de verschillende native-advertentietypen en behandelt onderwerpen zoals specificaties binnen voor inkoop en verkoop. Ook geeft het een indruk van het huidige programmatic native aanbod in Nederland. LINK.


How the biggest consumer apps got their first 1,000 users

Okay, je startup heeft een app gemaakt. Maar hoe komt je app aan de eerste duizend gebruikers? Lenny Rachitsky werkte eerder zeven jaar bij Airbnb als Product Lead. Hij deed de afgelopen tijd diepgaand onderzoek naar het antwoord op deze vraag. Hij sprak founders, las interviews, en verzamelde informatie online. In zijn analyse lees je hoe apps zoals Tinder, Uber, TikTok, Product Hunt en Netflix aan de eerste 1000 gebruikers kwamen. Wat blijkt? Er zijn maar 7 verschillende strategieën die al die apps gebruikten om aan hun eerste gebruikers te komen. Lees het hier: LINK.Remote team activity: How to have fun when you work from home

Vanuit huis werken en elkaar zien op de webcam werkt prima, maar het is zo… functioneel allemaal. In een gezamenlijke omgeving heb je veel makkelijker onverwacht en ongepland contact, wat vaak betekent even lol hebben met elkaar. Maar hoe doe je dat online? Bij Zapier werkt iedereen al jaren ‘remote’ en hebben ze manieren gevonden om niet alleen de meetings, maar ook het samen plezier hebben te faciliteren. Cool! LINK.

Deze nieuwsbrief is gratis, maar als je er plezier van hebt en me wilt trakteren op een kop koffie of een donatie waardeer ik dat natuurlijk enorm. Dat kan  hier, via IDEAL of PayPal.

Dankjewel en tot volgende week!