Jeroen Verkroost’s Newsletter – Wat moeten merken met Black Lives Matter? Wat moeten wij ermee? Wat kunnen we ermee?

Dankzij de rellen in Amerika is er in de hele wereld meer aandacht voor het feit dat racisme in onze maatschappij nog steeds een groot probleem is. En voor het eerst lijkt de social media machine een positieve rol te kunnen spelen in een wereldwijd maatschappelijk probleem.

En misschien deze nieuwsbrief ook.


Ironisch genoeg zijn het de vaak vervloekte smartphones en social media die hier het verschil maken. Het direct kunnen registreren en wereldwijd kunnen delen van onrecht via smartphones maakt dat we dit zo sterk meebeleven. Geweld, opstand en verdriet worden door de sociale algoritmes sneller opgepikt en vertoond, juist omdát ze extreme emoties oproepen.

Daarbij is het goed er bij stil te staan dat smartphones en social media geen context geven en dat video’s makkelijk zó geknipt kunnen worden dat een provocatie niet getoond wordt, maar de reactie er op wel. Het is ook moeilijk om helder te krijgen hoeveel vergelijkbare incidenten er plaats vinden waarvan de beelden ons nooit bereiken. Onthou dat.

Als we de beelden zien voelen we afkeer en woede, willen we ‘iets doen’. Tegelijkertijd kunnen we racisme niet meer afdoen als ‘iets dat in Amerika gebeurt’. Lokale reacties maken ons er bewust van dat dit ook bij ons speelt. Merken springen op de onlusten. Sommigen zijn inhoudsloos ‘solidair’. Mark Ritson prikt daar feilloos doorheen in het openingsartikel van deze nieuwsbrief. Het daarop volgende artikel gaat over wat marketeers, ondernemingen en mensen zoals jij en ik wél kunnen doen.

Het moeilijkst aan te pakken racisme is wat in ons allemaal en in onze systemen zit ingebakken. Want dat herkennen we vaak niet eens. Jezelf leren er bewust van te worden dat het gebeurt, daarvan rekenschap afleggen en het veranderen kost moeite. Meer moeite dan het één keer verzenden van een tweet met een zwart vakje, of een éénmalig persbericht.

Daarom reik ik tot slot een lijst aan met bronnen specifiek voor mensen zoals ik. Mensen die nooit last hebben van social profiling. Ik ben nog nooit gefouilleerd op Schiphol. Of op straat. Mij is nooit gevraagd wat ik ergens deed, als ik gewoon op een bankje in het park zat. Waar ik die mooie auto eigenlijk van kon betalen. Of ik wel in deze buurt woonde.

Leer beter te zien wat er gebeurt. Het is zeker zinvol. Laat je horen, als mens, als bedrijf, universiteit of stichting. Dit gaat over menselijkheid, gelijkwaardigheid. In de woorden van een artiest waar ik graag naar luister:

White allies, I only ask one thing of you. When the protests die down, when the marches are no longer televised and when things go back to “normal”, just remember that they never were… Continue to stand with us and act accordingly.” 

If 'Black Lives Matter' to brands, where are your board members?

Nee. Niet doen. Niet denken ‘ik heb de headline al gelezen, ik weet het wel’. Er staan maar drie links in deze nieuwsbrief. Klik deze link aan en lees het artikel van Mark Ritson. Het is grappig geschreven, maakt een aantal heel goede punten en is belangrijk. Dus lees toch maar even. Thx :) LINK.


Hoe steun je als ondernemer Black Lives Matter, en wat moet je vooral niet doen?

Grote bedrijven hebben hun steun uitgesproken voor Black Lives Matter. Wil jij dat als ondernemer ook doen, of wil je het bedrijf waar je werkt overtuigen dat het belangrijk is? Business insider vroeg een expert hoe je dat het beste doet. Kort artikel met één heel belangrijke tip. LINK.


Anti-racism resources for white people and parents

Deze is voor alle mensen die niet racistisch zijn en er ook nooit zo veel van merken, van dat racisme. Mensen zoals ik dus, die er ook nooit mee te maken hebben. Ja, klinkt zwaar, ‘anti-racism resources’, maar dat valt reuze mee. Dit is een verzameling links naar Netflix series, podcasts, boeken, films, artikelen en TV series die helpen om je meer bewust te worden van racisme, maar die ook de moeite waard zijn als verhaal, media of kunst. Kijk, lees, leer. LINK.

Two worlds..


Met dank aan @JustinWarfield @TobiO’Kandi @Femkevanzeijl @KatrienVermeulen @StéphanLam @Gyurka Jansen @Erwin Blom en @PaulvanBuuren voor de inspiratie.