Jeroen Verkroost’s Newsletter – Nu met Tools!

Hey, welkom terug!

Deze week weer mooie artikelen, drie echt nuttige tools die ik zelf veel gebruik en het nodige vermaak. Een fijne nieuwsbrief, al zeg ik het zelf.

Nou ja, jullie zeggen het eigenlijk met mij, want het is maar héél zelden dat er iemand opzegt. Zo gaan we toch al richting de 500 leden, echt wel een mooie mijlpaal. Dank voor jullie trouw, erg gewaardeerd!

Goed, veel plezier met het medianieuws van deze week en let een beetje op jezelf en je omgeving nu de herfst onmiskenbaar toeslaat. Stay safe!


Google to pay publishers $1 billion over three years for their news

Als er al geen bloed aan de handen van Google zit, dan toch in ieder geval drukinkt. De nieuwsmedia hebben dan ook een lange geschiedenis van verzet en rechtszaken tegen Google, maar nu, na een aantal eerdere kleine initiatieven, zegt Google voor de komende drie jaar een bedrag van één miljard dollar toe aan de uitgevers.

Die staan in de rij, want het is ook tijdens Corona echt niet makkelijk om een nieuwsorganisatie rendabel te houden. De vraag is natuurlijk onder welke voorwaarden Alphabet, het moederbedrijf van Google, de kranten en bladen gaat betalen voor hun verhalen. Van welke (historische) rechten en aanspraken moet worden afgezien om mee te mogen eten uit deze ruif?

En er zijn meer dingen die je je kunt afvragen. Welke juridische risico’s kan Google hierdoor van tafel vegen? Is dit voortschrijdend inzicht, een beweging uit barmhartigheid, of misschien een defensieve move om internationale toezichthouders op afstand te houden? Hoe dan ook, meer dan tweehonderd nieuwsorganisaties hebben al toegezegd mee te doen; LINK.


De tien belangrijkste factoren voor marketingeffectiviteit

Soms doe je een artikel zelfs nog tekort met de term longread. Dit is zo’n beetje een compleet college! ‘Professional Consumer’ Luuk Ros is Manager Content voor NIMA. Hij beluisterde en beschouwde de presentatie die marketing goeroe Mark Ritson onlangs gaf over effectieve marketing.

Professor Mark bestudeerde namelijk, met wat hulp van een klein legertje studenten, duizenden Effie-casestudy’s om te ontdekken wat marketing nu ECHT effectief maakt. In dit uitmuntende stuk vat Luuk het volledige, 2 uur durende verhaal van Ritson bondig samen. De beste reality check, of gratis opfriscursus marketing die je maar kunt wensen. Hulde. LINK.

Zebra IQ 2020 Gen Z Trends Report


Een jaar lang deed ‘Creator Platform’ Zebra IQ onderzoek naar hun doelgroep, generatie Z (geboren 1995-2010), oftewel de GenZees, in hippe marketingtaal. OK, je moet je er wel voor registreren, maar dan krijg je ook een PDF van meer dan 100 pagina’s met aandacht voor makers die merken worden, mode, communicatie trends en content creatie voor sociale platformen maar ook voor activisme, geldzaken, werk en de impact van COVID-19 op deze generatie. LINK.


IAB Nederland en VEA willen fuseren

Dit zie ik graag als oud-IAB bestuurder en huidig IAB lid. Er zijn veel teveel verenigingen en daarbij is het nadeel dan ook nog eens dat veel van die clubjes weinig inhoud bieden of maar één specifieke kant van het media- en marketing spectrum bedienen. Tuurlijk, als je alleen maar TV mensen, uitgevers, reclamemensen of digitale types bij elkaar brengt is het al snel gezellig en daar is niks mis mee.

Maar die fragmentatie helpt het vak niet vooruit. Dit soort initiatieven doet dat wel, omdat je zo een brede dialoog faciliteert waarin we elkaar beter leren begrijpen, kunnen steunen en samen kunnen werken aan kwaliteit. Zowel voor het vak, als voor de consument. Divided you fall, mét elkaar kom je verder. Veel succes samen! LINK (€).


Why the right wing has a massive advantage on Facebook

Hoe komt het toch dat, terwijl de medewerkers van Facebook over het algemeen eerder gezien worden als linksige types uit het toch al behoorlijk liberale Silicon Valley, het juist de rechtse politiek is die zo enorm profiteert van het platform dat Facebook biedt? Goed stuk van Alex Thompson, die niet alleen (ex) Facebook medewerkers sprak, maar ook journalisten en politici van beide kanten van het spectrum aan het woord laat. LINK

Voetballer of verkeersleider, de games van dit bedrijf laten zien of je brein past bij je werk


Brainsfirst is een bedrijf dat, met medewerking van hersenspecialisten en professoren van de Amsterdamse universiteit, games ontwikkeld heeft waarmee je online kunt meten welke cognitieve capaciteiten iemand heeft, en in welke mate. Dat betekent dat je kunt zien of iemands brein geschikt is voor een bepaalde functie.

ABN Amro, Deloitte, Gemeente Rotterdam en voetbalclubs AZ en PSV gebruiken het al. Als je op deze manier naar iemand kijkt, spelen afkomst, uiterlijk en presentatie geen rol meer bij de beoordeling. Wel zo fair om zó de juiste kandidaat voor die vacature te zoeken. En wie weet heb je iemand op de postkamer met een enorm potentieel! Weten hoe het werkt? LINK.

Storyblocks: Make Video & Audio with Royalty-Free Stock Material


Tools, part 1: Storyblocks. Op deze site kun je je eigen videoproductie maken met een tijdlijn waarop je heel makkelijk audio, tekst, foto’s en video kunt combineren. Handig is dat de site zelf al een enorme hoeveelheid beeld, video, animaties, lettertypen en effecten heeft die je meteen kunt gebruiken, al kun je natuurlijk ook je eigen materiaal uploaden. Heldere vormgeving en de site werkt alsof je software geïnstalleerd hebt. Net gebruikt om een promo video voor mijn muziek Podcast te maken. Top. LINK.


DeepL Translation Integration for Windows and Mac

Tools, part 2: DeepL is een Europese vertaaldienst die beter vertaalt dan Google Translate. Ja echt. Met de integratie van DeepL op je computer kun je een stuk tekst vertalen door simpelweg twee keer CTRL-C of Appeltje-C te doen. Super gebruiksvriendelijk, simpel en goed. Aanrader! LINK.


Jeroen gifts you 30 days of Surfshark VPN

Tools, part 3: Een VPN. Naar BBC iPlayer of alle Amerikaanse Netflix programma’s kunnen kijken is sowieso supertof, maar een VPN gebruiken is ook echt heel verstandig, om je privacy en je apparaten te beschermen. Surfshark is simpel, heeft weinig instellingen, werkt prima, is véél goedkoper dan andere VPN’s, heeft geen beperkingen op data en een onbeperkt aantal apparaten dat je op één plus account mag gebruiken. Voeg Surfshark toe aan al je telefoons, laptops, tablets, tv’s, Xbox, Playstation, enzovoorts. Via deze link krijgen jij en ik allebei 30 dagen gratis toegang. Kun je het rustig uitproberen. LINK



Cyberpunk 2077 Publisher: 6 Day Work Weeks before Launch.

De Poolse Medewerkers van video game developer CD Projekt Red moeten verplicht 6 dagen per week werken tot aan de release van het nieuwe, hoog verwachte spel Cyberpunk 2077. Pijnlijk, want de Polen beloofden onlangs nog dat ze dit juist niet zouden doen. Deze release is het alles of niets; slaagt het spel, dan is het bedrijf definitief aangehaakt bij de grootste gamesmakers ter wereld. Falen ze, dan zou het wel eens einde verhaal kunnen zijn… Het spel komt in November uit op PC, Xbox en Playstation. LINK.


Interactive Video Stylization Using Few-Shot Patch-Based Training

Uit de serie dingen gaan beter met AI: Supercool om te zien hoe deze dame live haar uiterlijk in een video bewerkt, door te schetsen op een stuk papier. Ook leuk om je eigen, moderne Take On Me video te maken. Check het artikel met de uitleg of gewoon het coole actie clipje (1:49 min): LINK



Ja ja, voicetechnologie blijft zich door ontwikkelen. Zo kun je, dankzij Amazon’s Alexa, jezelf nu door het leven laten loodsen door Mariah Carey. Ze voedt je elke dag met nieuwe inzichten als antwoord op de vraag “Alexa, what is Mariah’s thought of the day?” Ook kun je haar memoires beluisteren via de slimme speaker; “To listen to Mariah’s new memoir, just say, “Alexa, read The Meaning of Mariah Carey.”     Wel een slimme manier om abonnementen te verkopen op Amazon’s luisterboekenservice Audible Premium Plus. In tegenstelling tot Tommy Mottola kun jij Mariah gratis krijgen, mét een proefperiode.


Dank voor je aandacht! Vond je het leuk, de moeite waard? Deel deze nieuwsbrief dan op social media of met andere mensen, dat helpt :)

Er is ook een Medianieuws app, gratis, voor op je mobiel, of op de computer. Handig om dingen terug te zoeken waarvan je weet dat je het ooit hier gelezen hebt, op onderwerp of trefwoord te doorzoeken.

De nieuwsbrief zelf is ook gratis, maar ik waardeer donaties natuurlijk altijd enorm. Dat kan hier, via IDEAL of PayPal.

Kan ik je helpen of wil je iets vragen? Antwoord op deze mail en we hebben contact!