Jeroen Verkroost’s Newsletter – Journalistiek, iPhones, Hype Cycle, Release je eigen Muziek en Test Jezelf!

Hoi! Welkom terug bij het Medianieuws op het internet dat mij bezig hield, de afgelopen week. Met ook weer een tip van een lezer, waarvoor veel dank!

Inmiddels bijna 100 edities op dit platform, en eerder al vele tientallen op een ander platform, en nog altijd heb ik niet echt een format, anders dan “dit vond ik zélf leuk, interessant of de moeite waard“.

Ik ben daarom benieuwd wat jij er van vindt. Laat het me weten met een duimpje omhoog of naar beneden aan het eind van de nieuwsbrief. Als je er nog een paar woorden van aanmoediging, kritiek of feedback aan toevoegt maak je me helemaal blij. Feedback is een kadootje… Dank!


A list of the 10 greatest recent American works of journalism.

Artikel met 10 links naar mooie, belangrijke journalistieke verhalen uit de afgelopen 10 jaar. Stukken die aantonen dat journalistiek nog altijd de kracht heeft om te veranderen hoe we naar de wereld kijken en hoe we denken over de toekomst. Zou ook goed zijn om zo’n Nederlandse lijst te hebben… iemand? Enfin, tot die tijd hebben we deze collectie. De moeite! LINK.


Hoera, de iPhone 12 Pro hoef je niet te kopen.

Deze week onthulde Apple de nieuwe iPhone line-up, met de iPhone 12, de Mini, de Pro en de Pro Max. Het goede nieuws is dat ik dit jaar eens een keer niet in de verleiding kom om de nieuwste Pro te kopen. Er is voor een normale consument zoals ik namelijk eigenlijk geen reden om meer dan €1.000 te betalen voor zo’n iPhone 12 Pro.

Het enige verschil met de nieuwe niet-Pro modellen, honderden euro’s goedkoper, zijn dat de Pro een extra camera lensje en een Lidar scanner heeft. Die scanner is vooral nuttig voor Apple’s (door niemand vaak gebruikte) Augmented Reality toepassingen. Niet echt nodig dus, dat scheelt weer! Lees hier alles over de nieuwe generatie Apple devices: LINK


Klaar voor succes met je muziek? Overal live voor 19 euro per jaar.

Je bent natuurlijk enthousiast geworden nadat je vorige week hebt gezien hoeveel je kunt verdienen met muziekstreams. Goed nieuws! Deze week laat ik zien hoe simpel het is om op bijvoorbeeld Spotify te komen. Elke generatie heeft zo zijn eigen muziek platform, met mijn eerste bandjes maakten we muziekcassettes, daarna was ik diep onder de indruk toen ik voor het eerst een CD met onze eigen muziek vast hield, maar ook die tijden zijn voorbij. Wie heeft er nog een CD speler? Dus dat.

Tegenwoordig telt het alleen als je in de download stores en op de streaming diensten staat. En dat kan! Je hebt vast nog wel wat eigen muziek van je bandje van vroeger, of wat vette tracks die je zelf gemixt hebt in Ableton of Garage Band. Let’s Go! Met bijvoorbeeld Ditto Music sla je de platenmaatschappij over en kom je in elke store. Ik kreeg zelfs om vooraf al engagement te creëren op social media pre-release links voor de lancering. Ook zin gekregen om je eigen muziek te publiceren? LINK.


A Quarter Century of Hype – 25 Years of the Gartner Hype Cycle

Voor de liefhebbers; Mark Mine, de maker van deze video, had wat tijd over (ja, ja, Corona) en heeft een video compilatie gemaakt van 25 jaar Hype Cycle. Cool om te zien welke weg allerlei verschillende technologieën door de Hype Cycle aflegden. Wat zijn de toppers van de afgelopen 25 jaar? Mark maakte een soort hitparade. Als je al weet wat de Gartner Hype Cycle is, sla dan de eerste twee minuten maar over. Toffe video (8:46). LINK.


Nederlanders niet langer alleen aan Netflix.

Het moment van de waarheid breekt dit najaar aan voor de streaming diensten. Wie er vroeg bij was met Disney+ moet komende maand al beslissen wel of niet te verlengen (€69,- voor een jaar). Zo’n 40% van de Nederlandse huishoudens gebruikt het duurdere Netflix als streamingdienst en de vraag is of dat langdurig samen gaat. Zeker met Videoland, dat ook nog een plekje wil, en Amazon als outsider met echt heel erg goeie shows en ook nog gratis verzending voor €2,99 (!) per maand.

Disney doet het slim, ondanks uitglijders als een Mulan première waarvoor je nog eens €21 extra moest betalen, want binnenkort, precies op het verlengmoment voor Disney+, begint seizoen 2 van hit serie The Mandalorian. Ondanks de berichten dat veel Nederlanders Netflix erin zouden houden ben ik benieuwd hoe dit gaat lopen. Dat Netflix net iets eerder een nieuw Star Trek seizoen lanceert is natuurlijk geen toeval… LINK.


Red Bull Wingfinder strength assessment: Explore your Personality.

Sylvia (dank!) tipte me over deze gratis, behoorlijk uitgebreide online persoonlijkheidstest van Red Bull. De test duurt zo’n 30 minuten en bestaat uit vier verschillende onderdelen, waarvan sommige op snelheid en behendigheid werken en andere meer ingaan op je persoonlijke stijl en voorkeuren.

Als je hem gedaan hebt krijg je je eigen resultaten in de vorm van een mini-site met de categorieën Creativity, Drive, Thinking en (human) Connections. Daar worden je resultaten ook gekoppeld aan die van Red Bull atleten, wel geinig. Ook krijg je een ‘Talent Passport’, een deelbare, persoonlijke 1-pager met jouw resultaten. Hier is de mijne, als voorbeeld van hoe zoiets eruit ziet.

Leuk om zelf te doen, misschien geinig voor bij je CV of LinkedIn, maar ook nuttig als je met een team een kennismakingssessie wilt doen of juist als je gewoon eens wat meer persoonlijke interactie met je team wilt faciliteren. Zoek een rustig plekje en test jezelf: LINK.

Dank voor je aandacht! Vond je de nieuwsbrief leuk, de moeite waard? Deel ‘m dan op social media of forward hem naar iemand. Dankjewel!

Er is ook een Medianieuws app, gratis, voor op je mobiel, of op de computer. Handig om dingen terug te zoeken waarvan je weet dat je het ooit hier gelezen hebt. Je kunt ’m op onderwerp of trefwoord doorzoeken.

De nieuwsbrief zelf is ook gratis, maar als ZZP ‘er waardeer ik donaties enorm. Dat kan hier, via IDEAL of PayPal.

Kan ik je helpen, met advies, mentoring of wil je gewoon iets vragen? Antwoord op deze mail en we hebben contact.

Fijne week!