Jeroen Verkroost’s Newsletter – Amazon, iOS14, Descript, Forrester Marketing & Ratings

Hey, leuk dat je weer meeleest!

Deze week weer een combinatie van interessante artikelen en tips over handige tools en sites. Nieuwe trucs voor je iPhone, of om goedkoper te shoppen bij Amazon, maar ook de eerste visie op marketing in 2021 en de positieve trend in digitale abonnementen op journalistiek.

Dit allemaal veilig van achter de PC in het thuiskantoor hier bij Verkroost.com, waar we ons maar gedeisd houden en gelukkig en gezond zijn. Wil je me iets vragen of laten weten? Reply dan gewoon op deze mail.

Fijne dag!


★☆☆☆☆ en je bent ontslagen: de duistere gevolgen van de ratingcultuur

Het begon met af en toe een restaurant op Iens of een Uber chauffeur, maar als consument heb je er zo ondertussen een dagtaak aan: het ‘raten’ van alles en iedereen. Van elke ‘klantervaring’, van elke webshop en van elk product dat je vanuit je semi-lockdown bestelde. Je mail loopt bovendien ook nog eens vol met reminder mails “Hoe hebben we het gedaan?”

Wat je bijna zou vergeten is hoe de andere kant van de medaille er uit ziet. Wat betekent dit voor de schoonmaker van het toilet, de pakketbezorger en de pizzakoerier die net doorweekt aanbelde met je pizza? Gebeurt dit straks ook op kantoor? Hoe verandert dit de manier waarop we met werk omgaan? Wordt jij straks ge-rate door je collega’s? Waar stopt dit? LINK.


For the first time, The New York Times’ digital subscriptions generate more revenue than its print ones

Ik heb een tijd direct voor Christian van Thillo mogen werken. Fantastische man met (onder andere) een geweldig taalgevoel en prachtige formuleringen. Ik zal niet snel de dag vergeten dat hij me, vermoeid maar minzaam, aankeek en zei “Ah, daar hebben we Jeroen. De man van het digitale domein. Waar alles virtueel is, behalve de verliezen.” Die voelde ik wel even.

Maar de tijden zijn nu echt aan het veranderen. Ja, natuurlijk, het internationale karakter van NYT biedt wat meer afzetmogelijkheden. Maar al is een print abonnement vaak 2 tot 3 keer zo duur, uiteindelijk maken ook in ons taalgebied uitgevers deze transitie door. Ook bij ons wordt straks meer verdiend met digitale abonnementen. Lees hier hoe dat werkt. LINK.


De nieuwe, virtuele knop op de iPhone die nog niemand kent.

Als je een iPhone hebt, heb je de afgelopen week een melding gehad voor een update naar iOS 14 (nog niet? dan even naar een software updates zoeken via instellingen > algemeen). Als de upgrade eenmaal gedaan is heb je de nieuwste software versie voor je iPhone, iOS 14. Met “Back Tap.”

In de nieuwe software zit een nogal verborgen, maar super handige feature: als je op de achterkant van je iPhone dubbel tapt of driedubbel tapt, kun je daar een specifieke actie aan koppelen. Een screenshot maken, het weerbericht openen of direct terug naar het eerste scherm gaan.

Via opdrachten kun je zelfs complexere taken toewijzen, zoals bijvoorbeeld in één keer je routeplanner naar je huisadres starten of Whatsapp openen, maar dan ook direct in een specifieke chat met een persoon of een bepaalde groep. Tof! Lees in het artikel hoe je deze feature aan zet. LINK.


Amazon Prime Video nu ook met Prime Video Channels

Geniet nog maar even van het Netflix tijdperk want met streaming diensten gaat uiteindelijk hetzelfde gebeuren als met TV: fragmentatie. Steeds meer niche streaming services met aparte en heel specifieke content voor een paar euro. De meeste van deze pakketten hebben een diepe specialisatie en kosten minder dan 5 euro per maand.

Vroeger moest dat via de kabelaar, maar bij Amazon Prime Video (aanrader en nog altijd maar €2,99 per maand), kun je nu ook dit soort extra streaming diensten krijgen. Met reality en celebrity shows (Hayu), educatieve shows voor kids (Noggin), Britse series (Acorn TV), Turkse TV (Turk on Video), True Crime shows (Crime + Investigation Play), Gay & open minded content (OUTtv), Historische documentaires (HISTORY), Horror (Fear) of meer, betere of andere films en series (Film 1 , Starzplay, MGM, Cinéart, etc. ).

De lijst is nog langer en toch is dit nog maar het begin. Verwacht straks korfbal kanalen, paarden TV, kanalen met board- en roleplaying games, macramé TV, echt elke niche komt er aan. Het moment dat je de kabel definitief door kunt knippen komt daarmee vlot dichterbij… Spreekbuis heeft de huidige lijst en de tarieven: LINK.


Audio en Video opnemen en bewerken alsof je in Word werkt

Weer eens een tool. Moet je wel eens een presentatie opnemen? Of een Webinar video? Wil je een filmpje maken met foto’s of video, effecten en achtergrondmuziek? Wil je een Engelse opname of conversatie meteen uitgeschreven hebben? Deze week ontdekte ik Descript. Software waarmee je dit allemaal kan.

Ik ga deze software zeker gebruiken om mijn podcasts te editen. Alleen al vanwege deze feature; Descript kan in één keer als je uhhs en ahhs uit een opname halen, zo simpel alsof je in een tekstdocument aan het werk bent. Met de betaalde versie kun je zelfs woorden achteraf vervangen. Kijk het filmpje even (2:45 min), echt heel knap. LINK.


Forrester: Marketing will shift to localized, loyalty-based in 2021

Er is natuurlijk heel wat veranderd in ons leven dit jaar.. Logischerwijs betekent dat marketing die veranderingen moet volgen. Hoe slim denk je dat het is om komend jaar vol in te zetten op ehh… Evenementenmarketing? Sportmarketing? Festivals? Is het inderdaad moeilijker geworden om nieuwe klanten te werven dankzij Corona?

Forrester denkt van wel en voorspelt een verschuiving van de marketing focus voor het komende jaar. Niet alleen gebaseerd op of en wanneer we weer rustig naar buiten durven, maar bijvoorbeeld ook rekening houdend met het verdwijnen van het effect van cookies. Lees hier hoe marketing in 2021 gaat werken volgens de experts van Forrester: LINK.


Hagglezon: Compare prices across all Amazon's European stores

Leuk, dat verenigd Europa! Je hoeft geen BTW te betalen zolang je binnen Europa bestelt, maar er zijn wel grote prijsverschillen tussen landen. Kijk maar eens naar deze prijsvergelijking tussen de verschillende Amazon stores van Europa. Op zoek naar een Samsung Galaxy S20 kom je vaak prijsverschillen van honderden Euro’s tegen. Dat scheelt nogal als je hem dus in het juiste land bestelt. Handige site. LINK.

Dank voor je aandacht! Vond je de nieuwsbrief leuk, de moeite waard? Deel ’m dan op social media of forward hem naar iemand. Dankjewel!

Deze nieuwsbrief is gratis, maar als ZZP ‘er waardeer ik donaties bijzonder. Dat kan hier, via IDEAL, Bancontact of PayPal.

Kan ik je helpen, met advies, mentoring of wil je gewoon iets vragen? Antwoord op deze mail en we hebben contact.

Fijne week!