Hoi ,
Dat was weer een mooie week, met als klein persoonlijk hoogtepunt een nominatie voor de erelijst van de Media top 100. Niets menselijks is me vreemd, dus ik ben gewoon hartstikke blij met deze nominatie.
Ik reken heus niet op een plaatsing, want dat is weggelegd voor mensen met echt veel meer invloed, maar het is wel leuk om jezelf terug te zien tussen dit rijtje gerenommeerde namen: Jeroen Pauw, Jeroen Verkroost, Jildou van der Bijl, Johan Derksen, Johan van der Zanden, John de Mol…
Wat die laatste betreft; John de Mol geeft dit jaar voor het eerst persoonlijk acte de présence. Als eregast. Niet vreemd, want de afgelopen 9 jaar stond hij steeds op nummer 1 in DeMedia100. Je hoort ze al scanderen vanuit het Talpa pand.. “10! 10! 10!”
Het feest gaat 18 februari plaatsvinden. Nu maar hopen dat het tegen die tijd weer live gevierd kan worden allemaal.
Enfin, verder las ik ook nog belangrijker nieuws deze week; lees je mee?

Waarom Amazon in de chip business gaat

NVIDIA leverde altijd de chips voor de apparaten van Amazon, maar die bestellingen houden straks op. Amazon gaat die chips namelijk voortaan zelf produceren. Dat lijkt misschien gek, want Amazon is toch vooral een software bedrijf? Is chips maken dan niet iets heel moeilijks en specifieks? Jawel, maar het past perfect in de strategie van Amazon, die geniaal is in al zijn eenvoud.
Ik stel me zo voor dat telkens als Jeff naar de P&L kijkt, zijn ogen afdwalen naar de kostenkant. Wat is duur en kopen we in bij anderen? Jeff houdt niet van kosten. Dus gaat hij, zodra de kosten hoog genoeg oplopen, het de dienst of het product zelf maken. Dat doet Amazon dan direct alsof het voor een externe klant ontwikkeld wordt. Vervolgens gaat Amazon dat product ook daadwerkelijk aan anderen verkopen. Het mooiste is; door die extra schaal wordt het product steeds goedkoper voor Amazon en is na enige tijd een ‘cost center’ (bah) omgetoverd in iets dat winst oplevert.
Dit doet Amazon met elke grote kostenpost. De hostingkosten van Amazon.com leidden tot het inmiddels zeer winstgevende Amazon Web Services. De films en series voor Amazon Prime Video werden eerst ingekocht, maar Prime Video wordt nu voor 40% gevuld met ‘Amazon Originals’, die later ook aan andere platformen verkocht worden. De bezorgingsvloot die Amazon nu opbouwt wordt straks een geduchte concurrent voor FedEx. En de chips voor de Alexa speaker en de Kindle reader vind je straks wellicht in je volgende smartwatch of beveiligings camera van een heel ander merk. Slim, Jeff. LINK.
De nieuwe Xbox vs. PlayStation! Welke is de beste? Kopen, of niet?

Niks zo fijn als Netflixen en gamen op het grootste scherm in huis. Heel veel Nederlanders gebruiken daar een gameconsole voor. En net voor Sinterklaas (surprise!) zijn er nieuwe apparaten. De echt fanatieke liefhebbers (ja, guilty) hebben hun nieuwe console al in huis, want die wisten deze zomer al eentje te claimen via een ‘pre-order’. Alle andere Playstation en Xbox eigenaren hebben nu dus een “oud model”. Best een hoop geld zo’n apparaat, dus ze vragen zich af of overstappen of upgraden nou wel de moeite waard is.
Om op die vraag in te spelen publiceren gespecialiseerde websites vaak lange, nogal technische verhalen. Uiteindelijk concluderen ze vaak nogal laf dat ‘t allebei best goede keuzes zijn (want ze willen niet de helft van de lezers tegen zich in het harnas jagen.) Dit artikel is verfrissend anders; gewoon een fijn verslag van het gesprek hierover, gevoerd onder vrienden in begrijpelijke taal. Met een duidelijke conclusie van elke deelnemer. Top. LINK.
We worden steeds intensiever in de gaten gehouden

De afgelopen week werden maar liefst vijf (!) verschillende nieuwsfeiten aangekondigd of onthuld die allemaal in dezelfde richting wijzen; Nederland is behoorlijk op weg om een surveillancestaat te worden. Maak je geen zorgen, de schrijver van deze column en ik zijn heus niet ineens sneue complotgekkies geworden.
Maar als zelfs de universitair hoofddocent veiligheid en technologie aan de Universiteit Leiden het beeld bevestigt is er misschien toch wel echt iets aan de hand. Lees de briljant geschreven column van Laurens voor een beschouwing op wat er werd aangekondigd. LINK.
Apple will reduce App Store cut to 15 percent for most developers

We hebben het er al eens eerder over gehad; Apple is vaak weggezet als de bad guy, omdat het dertig procent van de omzet wil hebben van alle verkopen via haar Appstore . Vaak wordt dan het voorbeeld van de kleine softwaremaker aangehaald die hard gewerkt heeft om iets moois te maken en dan één derde moet afdragen aan de schatkist van het machtige Apple.
Per 1 januari 2021 verandert dat; Apple heeft de afdracht gehalveerd voor iedereen die minder dan één miljoen dollar omzet per jaar in de Appstore. Geen dertig, maar slechts vijftien procent commissie dus. Alleen de allergrootste bedrijven moeten nog steeds dertig procent afdragen, want die kunnen het wel opbrengen, zo lijkt de gedachte.
Sympathiek initiatief om de kleinere developers tegemoet te komen. En het kost Apple niet eens veel geld, want slechts vijf procent van álle omzet komt van bedrijven die minder dan een miljoen omzetten. Zo hou je dus vijfennegentig procent van de handel alsnog op 30% marge en doe je nog iets sympathieks ook. Goeie PR. En niet te duur. LINK.
What is the best subscriber-retention strategy?

In de media kunnen we er al jaren wat van, maar dankzij digitalisering komen zelfs bedrijven van ver buiten de media er steeds vaker achter dat het abonnementsmodel prima werkt om direct aan de consument te leveren. Van een abonnement op Ethiopische gourmet koffie tot het HP printer abonnement, waarbij de juiste inkt automatisch en tijdig toegestuurd wordt.
Of je nou een media bedrijf bent of niet; het behouden van abonnees (retentie) wordt naarmate je meer succes hebt steeds belangrijker. Een nieuwe klant werven is minimaal vijf keer zo duur als een klant behouden. Voor behoud focust marketing vaak op communicatie; nieuwsbrieven, loyaliteitsprogramma’s, tips ‘om het meeste uit je abonnement te halen’. Maar de allerbeste strategie voor klantbehoud is product strategie. LINK.
Pope urges followers to pray AI & robots will always serve mankind

Geen zorgen, Paus Francis is niet plotseling gaan geloven in Skynet, of een vergelijkbare superintelligente AI die er op uit is om het mensenras van de aardbodem te vagen. Maar hij roept de gelovigen wel op om in het gebed ook enige aandacht te besteden aan de risico’s en mogelijke gevolgen van de opkomst van Artificial Intelligence en Robots. De kerk gaat in elk geval wel met de tijd mee… LINK.

Dank voor je aandacht! Vond je de nieuwsbrief leuk, de moeite waard? Deel ’m dan op social media of forward hem naar iemand. Dankjewel!
Deze nieuwsbrief is gratis, maar donaties waardeer ik zeker. Dat kan hier, via IDEAL, Bancontact of PayPal.
Kan ik je helpen, met advies, mentoring of wil je gewoon iets vragen? Antwoord op deze mail en we hebben contact.
Fijne week!