Jeroen Verkroost’s Newsletter – Editie #100! Over Obama’s angst , Anti-Black Friday, NYT vs. WaPo, Google AdTech, Amazon als Telco, Artificial Intelligence en 3D Catan.

Hoi

Welkom bij aflevering #100! Elke week 5 artikelen die de moeite waard zijn… regelmatig breek ik deze belofte en maak ik er zes, zeven of zelfs tien links van. Terwijl ik eigenlijk vind dat “lekker kort” ook een onderdeel is van de formule. “Te lange” nieuwsbrieven open ik soms zelf niet.

Daarentegen; het meest gelezen artikel van vorige week was het artikel dat ik in gedachten eigenlijk al af had laten vallen. Op het laatste moment voegde ik het toch nog toe; het ging over hoe ‘product’ de beste retentiestrategie is.

Zo zie je maar weer dat het voor mij ook lastig te voorspellen is wat het meest interessant gevonden zal worden.

Dus maar eens de vraag, wat vinden jullie prettig? Liever bondig, meer selectie en dichter bij de beloofde vijf? Of liever langer en meer, zoals deze keer? Laat het me weten met een reply of via de feedback knop onderaan.

Voor nu weer veel plezier met de zeven artikelen van deze week!


Our information ecosystem is broken and dangerous. "It’s going to get worse," says Obama.

Obama werd onverwacht president dankzij een beter begrip van de media en het internet dan de Republikeinen. Zijn “Yes We Can” campagne omarmde voor het eerst heel slim alle nieuwe media mogelijkheden om kiezers te bereiken. Tijdens zijn 8 jaar als president bleef hij altijd enthousiast, maar de laatste jaren is zijn toon veranderd. Waardoor veranderde zijn opstelling en wat betekent dit voor media en internet, met de komst van Biden naar het Witte Huis in het vooruitzicht? LINK.

Anti-Black Friday campaigns: the rejection of consumerism


Van “Yes we can” naar “No thanks”. We bevinden ons, terwijl ik dit schrijf, in het oog van de consumptiestorm tussen Black Friday en Cyber Monday. Twee oud-Hollandse tradities. Tja. Door het internet wordt de hele wereld een groot dorp en globaliseren dit soort trends snel, maar er is ook een tegenbeweging.

Meer en meer mensen raken de aaneenschakeling van commercieel gedreven “feestdagen” zat. Covid, klimaatcrisis, we hebben wel wat beters te doen dan stomweg nóg meer consumeren. Slimme adverteerders spelen daar dit jaar op in door afstand te nemen van Black Friday en het hyper-consumentisme.

Zelf vond ik de Bring Back Friday van IKEA briljant. The Drum verzamelde goed creatief werk uit nog een aantal andere Anti-Black Friday campagnes van merken en zette ze voor je op een rijtje. LINK.NYT and WaPo digital subscriptions tripled since 2016

Heel knap, een verdrievoudiging van het aantal abonnementen sinds 2016. Op nieuws, een product dat de 15 jaar daarvoor op het internet gezien werd als ‘gratis’. Natuurlijk heeft het geholpen dat Amerika door Trump eigenlijk al vier jaar in de fik staat. Ja, het zal zeker boeiend worden wat er gebeurt als Biden aan de macht is. Will he Make America Boring Again? En blijven de lezers dan?

Maar misschien nog interessanter is het om de vergelijking te bekijken tussen deze twee nieuwsmedia giganten. De manier waaróp ze hun groei bereikten is namelijk totaal verschillend. Ze hebben beiden een heel andere filosofie en strategie gekozen om het grootste Amerikaanse nieuwsmedia bedrijf te worden. Axios analyseert en laat de verschillen zien. LINK.


Google’s new advertising technology is under the regulatory microscope after a group of businesses called for it to be legally blocked

Een groep genaamd Marketers For An Open Web (MOW), een consortium van “key stakeholders involved in web advertising” heeft een klacht tegen Google’s “Privacy Sandbox” technologie ingediend in Engeland. De CMA, toezichthouder op het gebied van eerlijke concurrentie, gaat de klacht van MOW, zowel uitgevers als technologiebedrijven, onderzoeken.

Het probleem dat de MOW heeft met de Google technologie is dat, volgens hen, Google misbruik maakt van haar dominante marktpositie in online advertising. Dat doet ze via die Privacy Sandbox. Volgens Google is dat technologie waarmee ze identiteit van internetgebruikers beschermt doordat de persoonsgegevens die bij Google bekend zijn over websitebezoeken van personen altijd binnen deze Sandbox blijven.

De uitgevers zeggen dat Google met de Sandbox binnen de Chrome browser eigenlijk een soort paralelle versie van het internet maakt, waar uitgevers geen gebruik meer kunnen maken van deze data en waar toezichthouders geen controle op hebben. Doordat alles zich binnen het domein van Google afspeelt en dus niet meer op het gereguleerde ‘open internet’. In Nederland surft een kleine twee derde van de internetters met Chrome. LINK


Amazon Sidewalk will create more than smart neighborhoods.

Nog een snaaks idee van Amazon: Sidewalk is een nieuwe technologie waarmee elk Amazon apparaat dat aanstaat een groot gezamenlijk netwerk vormt. Dat netwerk komt dan als een deken over dichtbevolkte gebieden te liggen. Daarmee kun je dan straks die slimme sleutelhanger aan je sleutels detecteren als je ze verloren bent op het schoolplein, of die garagedeur of camera net buiten het bereik van je wifi toch bedienen.

Dat kan natuurlijk ook allemaal met 5G, maar dan moet alles ook een eigen simkaart en abonnement krijgen. Of met Bluetooth, maar dat heeft maar bereik van een aantal meter. Elk Sidewalk device heeft een bereik van zo’n 800 meter, dus als maar een paar mensen in je wijk een Alexa hebben is er al overal dekking. Apparaten tot 5 jaar oud worden door Amazon van Sidewalk voorzien, en er zijn al meer dan 100 miljoen Alexa devices verkocht.

Hiermee bouwt Amazon in feite een 900 MHz netwerk infrastructuur op voor apparaten. Een IoT netwerk waarmee het kan concurreren met KPN, Vodafone of Tele2. Maar dan zonder dat het hoeft te investeren in masten of hardware, want dat doen de Alexa en Ring deurbel kopers voor ze.

Met Sidewalk komt een schat aan data beschikbaar voor Amazon, dat hiermee loskomt van de infrastructuur van computers en smartphones. Met de Alexa bril Echo Frames (smart glasses) of de Echo Loop (een slimme ring) bijvoorbeeld. Zo verzamelt Amazon straks overal data over je.

De data die via Sidewalk verzameld wordt kan ook een reden zijn om de apparaten tegen of zelfs onder kostprijs aan te bieden. Nog even los van de privacy issues; op haar “eigen netwerk” bepaalt Amazon straks welke locaties verbinding krijgen, welke apparaten verbinding kunnen maken, welke prijs er straks door anderen betaald moet worden voor toegang tot het netwerk en hoeveel bandbreedte er beschikbaar is voor bepaalde toepassingen. Dus. LINK.


The state of AI in 2020

Artificial Intelligence zat een tijd lang in de hoek van Blockchain; veelbelovend, iedereen is er mee bezig en er wordt flink in geïnvesteerd, zonder dat er nou echt superbekende voorbeelden van successen waren. Maar in tegenstelling tot Blockchain laat de 2020 AI survey van McKinsey zien dat AI inmiddels uit die experimentele hoek is. Als technologie draagt AI, als onderdeel van allerlei verschillende soorten toepassingen, serieus bij aan de omzet en winst van de bedrijven die het gebruiken.

Juist de bedrijven die er veel in geïnvesteerd hebben zijn van plan om die investeringen nog verder uit te bouwen. Daarnaast heeft Corona er ook voor gezorgd dat de ontwikkelingen op AI gebied sneller gegaan zijn dan verwacht in 2020. Zoals je van McKinsey mag verwachten is het onderzoek gedegen en zijn een aantal best practices uitgelicht als showcase in het rapport. LINK.


3D Catan. Designed, 3D Printed and Painted in 16 Steps

#Lockdown hobbies. Tja, als je dan toch niet naar concerten of feesten kan gaan en de horeca dicht blijft, is een potje ‘Kolonisten van Catan’ met de familie (jaja, eerste lijns) wel een aardig tijdverdrijf. Niet digitaal en ouderwets gezellig. Even met zijn allen rond de tafel zonder de smartphone.

Nou heb ik sinds een tijdje een 3D printer en deze week kwam ik dit tegen; 3D Catan. Lijkt me een mooi project voor de kerstvakantie. Met deze handleiding in zestien stappen en de STL bestanden print je je eigen ‘De Kolonisten van Catan’ tegels in 3D. Even schilderen en je hebt een uniek speelbord. Leuk, aan de slag! LINK.

Dank voor je aandacht! Vond je de nieuwsbrief leuk, de moeite waard? Deel ’m dan op social media of forward hem naar iemand. Dankjewel!

Deze nieuwsbrief is gratis, maar donaties waardeer ik zeker. Dat kan via IDEAL, Bancontact of PayPal.

Kan ik je helpen, met advies, mentoring of wil je gewoon iets vragen? Antwoord op deze mail en we hebben contact.

Fijne week!