Jeroen Verkroost’s Newsletter – Over D66, de AI Tsunami, het Datagraaien, Love Brands, Disney, Warner Bros. en Aston Martin.,

Hi

Eigenlijk moet ik deze zaterdagochtend een Sinterklaasgedicht schrijven, maar dat mag ik pas van mezelf als ik jullie nieuwsbrief afheb, dus ik ga vandaag proberen om efficiënt te zijn. Maar natuurlijk wel met behoud van kwaliteit, zoals dat heet ;)

Eigenlijk wilde ik ook wat schrijven over Slack en Salesforce, maar ik beperk me even tot één zin; het gaat allemaal om de thuiswerkmarkt, Salesforce wil Microsoft Teams gaan beconcurreren en dat snap ik, maar ik voorspel dat Slack straks kapot gaat aan de integratie.

Ik begin deze week met een artikel waar je je voor moet registreren. Dat doe ik niet vaak, maar de stukken van FTM zijn echt de moeite waard. Wordt allen abonnee!

Veel leesplezier!


Online zieltjes winnen: de politieke partijen en hun budgetten.

Op het Binnenhof wordt door farizeeërs als Kees Verhoeven van D66 fel gewaarschuwd voor de gevaren van bedrijven als Facebook en luid geroepen om ‘algoritmepolitie’. Dat weerhoudt D66 er verder niet van om maandelijks vele duizenden euro’s naar Facebook te brengen, om daar doelgroep campagnes in te kopen voor haar eigen partij (#TeamKaag). Dat daarbij precies die technieken gebruikt worden die de partij in de kamer zo hard veroordeelt mag D66 kennelijk niet deren. Een analyse van hoeveel geld de politieke partijen besteden op internet, en aan welke campagnes. LINK (€).


The internet is not ready for the flood of AI-generated text

Het is nu nog rustig op het internet. De hoeveelheid content is beperkt en overzichtelijk. Tenmiste, als je het vergelijkt met wat ons te wachten staat. Want met AI kan zo snel, zo veel nieuwe content geproduceerd worden dat er een Tsunami van ongekende proporties aankomt. Niet van ‘echt’ te onderscheiden en helemaal gepersonaliseerd. “With the amount of data that exists about your behavior on the internet, AI-generated text can create articles and entire websites that are targeted towards you and designed to make you engage.” Lees hier wat dat voor ons betekent. LINK.


Weg met gepersonaliseerde advertenties: de aanval op het datagraaien is geopend

Dat niet iedereen blij is met de verdere vercommercialisering en personalisatie van het internet moge duidelijk zijn. Eminence Grise van de Nederlandse tech journalistiek Peter Olsthoorn schreef voor Vrij Nederland deze sterke analyse.

Hij legt uit hoe het zit met de rechtszaak tegen Oracle en Salesforce vanwege privacy schending die deze maand begint in Amsterdam. Er staat heel wat op het spel; ‘Elke Nederlander van wie Oracle en Salesforce met hun cookies op een telefoon, computer of tablet gegevens hebben verzameld, kan schade claimen.’ Erg lezenswaardig. LINK.


Zephr raises €6.5M to help publishers drive subscription revenue

Ondertussen bewapenen uitgevers zich met hun eigen algoritmen om bezoekers gepersonaliseerd te bewegen om toch maar vooral abonnee te worden. Hoe groot de business achter dat soort software inmiddels is blijkt uit dit artikel over het Engelse ‘Customer Journey Orchestration’ bedrijf Zephr dat met 25 man dynamische, gepersonaliseerde paywalls maakt voor uitgevers. Het bedrijf scoorde zojuist bijna zeven miljoen euro op de kapitaalmarkt. LINK.Far Right and Data Voids

Data Voids zijn een super fascinerend verschijnsel. Waar het op neer komt is dat onze afhankelijkheid van op tekst gebaseerde zoekmachines ruimte creeërt om nieuwe zoektermen te lanceren binnen deze data voids.

Data Voids kunnen zo gebruikt worden om mensen daar vanuit naar bepaalde bestemmingen te leiden. In dit artikel een analyse van deze kwetsbaarheid door het bestuderen van een case van extreem rechtse activisten. Zijn gebruiken data voids om hun fake news te verspreiden. LINK.


Visualizing the Most Loved Brands, by Generation

Via lezer Jeroen (van de Jeroenen), deze prachtige data visualisatie. Ze laat in één prachtige infographic zien welke posities verschillende merken innemen in de perceptie van verschillende generaties. Maar ook wat de meerwaarde is van een dergelijke positie, want het bezetten van zo’n plek leidt tot een enorme groei van succes en rendement. Merken werken. LINK.


Warner Bros. Smashes Box Office Windows, Will Send Entire 2021 Slate to HBO Max and Theaters

De filmindustrie werkte om de opbrengsten te maximaliseren altijd met “time windows”. Daarbij wordt een film eerst vertoond in de bioscoop, dan kun je hem kopen op DVD/Blu Ray, dan wordt hij verkocht aan TV zenders en uiteindelijk komt de film beschikbaar via video on demand diensten zoals Netflix. De studio verkocht elke titel zo vier keer. Maar DVDs en andere fysieke dragers worden steeds minder relevant, TV zenders verliezen bereik en de studio’s willen de verkoop zelf in handen nemen.

Disney lanceerde haar (mede door slavenarbeid van Oeigoeren gefinancierde) blockbuster Mulan dit jaar al in een première direct voor consumenten, Warner Bros doet er nu een schepje bovenop en maakt in 2021 ál haar films (zeventien stuks, waaronder ‘The Matrix 4,’ ‘The Suicide Squad’ en ‘Dune’) direct beschikbaar op haar platform HBO Max. Dus op hetzelfde moment dat ze in de bioscoop verschijnen. Slecht nieuws voor de bioscopen, die dit jaar toch al veel minder verdienden… LINK.


Aston Martin in row over 'sock puppet PR firm' pushing anti-electric vehicle study

Waarin grote bedrijven klein (en heel dom) blijken te zijn. Om de Engelse klimaatdoelstellingen te kunnen halen riep Boris Johnson in november nog op tot een verbod op het verkopen van nieuwe fossiele brandstof auto’s vanaf 2030. Elektrisch was ‘the way to go’. Maar het Engelse Clarendon Communications publiceerde een ‘tegengeluid’, een kritisch rapport over de beperkte positieve milieueffecten van elektrisch rijden. Dat haalde weliswaar alle kranten, maar experts lieten geen spaan heel van het rapport.

Wat blijkt? Een aantal bedrijven, waaronder Aston Martin, Bosch, Honda en McLaren, financierden het rapport niet alleen, maar werkten ook actief samen aan het tot stand komen van het rapport. Clarendon blijkt een bedrijf dat op naam staat van Rebecca Stephens, de vrouw van Aston Martin’s director James Stephens. Het bedrijf werd opgericht in februari en staat ingeschreven op een huisadres van het echtpaar… Erg grappig om de officiële reacties van de bedrijven op deze rel te lezen. LINK

Dank voor je aandacht! Vond je de nieuwsbrief leuk, de moeite waard? Deel ’m dan op social media of forward hem naar iemand. Dankjewel!

Deze nieuwsbrief is gratis, maar donaties waardeer ik altijd. Dat kan via IDEAL, Bancontact of PayPal.

Kan ik je helpen, met advies, mentoring of wil je gewoon iets vragen? Antwoord op deze mail en we hebben contact.

Fijne week!