Jeroen Verkroost’s Newsletter – Nieuws over Amazon, Google, Beuker, Schibsted, Microsoft en Siri.

Hey

Je knippert even met je ogen en het is alweer bijna kerst. Ongelofelijk hoe snel het ineens gaat. Dat is op zich prima, want ik ken bijna niemand die niet he-le-maal klaar is met 2020. Ook professioneel; er zijn helaas heel wat uitjes en bedrijfsbijeenkomsten gecancelled, collega’s en doelstellingen gemist en banen verloren gegaan.

Wat mij wel opvalt is dat desondanks mensen best optimistisch zijn. Ik werk momenteel met een aantal bedrijven aan hun strategie of plannen voor 2021 en ik vind het leuk om te zien dat er eigenlijk overal met goede energie naar voren wordt gekeken. Dit jaar is verloren, maar volgend jaar gaan we het goedmaken, zo voelt het.

Mooi om te zien dat Corona ons er niet onder krijgt. Laten we dat optimisme vasthouden en positief naar de toekomst kijken.

Ik ben er volgende week nog één keer met een nieuwsbrief, dan ga ook ik me terugtrekken onder de dennenboom. Veel plezier van de artikelen van deze week!


How Jeff Bezos' Washington Post is taking on Google and Facebook with 'insanely unique' ad technology for publishers.

Het leven van uitgevers wordt qua advertentie inkomsten al jaren zuur gemaakt door Google en Facebook, en wat denk je? Komt er eindelijk iemand de redding brengen in de vorm van technologie waarmee uitgevers goed met deze Amerikaanse grootmachten kunnen gaan concurreren, blijkt het de volgende Amerikaanse grootmacht te zijn.

Dat is natuurlijk geen toeval, want Amazon investeert in deze technologie om dat Jeff echt gelooft in journalistiek. Tenminste, dat zegt hij. Het kan natuurlijk ook weer een nieuwe manier zijn om de concurrentie aan te gaan met Google en Facebook, door gebruik te maken van uitgevers als hefboom. Dat zou best slim zijn, want dan verdien je ook nog aan je competitie strategie. Hoe dan ook, het artikel geeft goed inzicht in hoe Jeff’s nieuwe paradepaardje werkt. Via Edo (dank!) LINK.


Google is experimenting with holographic glasses and smart tattoos

De hele categorie ‘wearables’, dus electronica die je aantrekt, bestaat na jaren van investeringen eigenlijk nog steeds slechts uit wat sporthorloges, de Fitbit en andere fitness trackers en de Apple watch. Voorlopig zijn ook de slimme brillen, ondanks dat Google’s Glass al in 2012 gelanceerd werd, nog niet doorgebroken onder consumenten.

Maar Google gelooft echt in ‘wearables’. Dus kocht het dit jaar voor twee miljard het bedrijf Fitbit en investeert het vól door op de nieuwe generatie draagbare technologie. In dit artikel een mooi overzicht met filmpjes van Google’s experimenten met geconnecteerde kleding, slimme tatoeages, semi-VR brillen en hybride horloges. LINK.


Igor Beuker As One Of The First-Ever TEDx VR Keynote Speakers

Igor Beuker is ondernemer, trendwatcher en spreker over marketing en innovatie en als zodanig een bekend gezicht op de podia. Van vaderlandse IAB events tot internationale sessies op uitnodiging van beroemdheden als Novak Djokovic of Richard Branson, hij was, stond en sprak overal de afgelopen jaren.

En dan is er plotseling die pandemie. Alle events gecancelled, alle podia leeg. En daarmee is dan ook de agenda leeg, weet ik uit ervaring. Maar als innovator laat je je daardoor natuurlijk niet uit het veld slaan en dus is Igor al terug op de podia. Bij TEDx in dit geval, als Virtual Reality Speaker. Gaat dit de toekomst van events worden? Lees hier hoe het werkt. LINK.


Schibsted releases Future Report 2021 | Schibsted

Schibsted is in Nederland geen algemeen bekende naam, maar dit honderdtachtig jaar oude media powerhouse heeft de vinger goed aan de pols van de tijd. Het nam dit jaar nog de Ebay classifieds group over en heeft in Scandinavië en Polen de grootste merken in nieuwsmedia winstgevend weten te maken.

Hun 2021 rapport is de moeite; het gaat niet alleen over media maar ook over trends en ontwikkelingen in bijvoorbeeld digi-fysieke gezondheidszorg, educatietechnologie, de opbrengst van de Corona crisis, Artificial Intelligence en het aanstaande synthetische decennium. Aanrader. LINK


Microsoft files patent to create chatbots from your dead loved ones

Binnenkort heb je geen Zombie Tarot deck meer nodig om met de overledenen te praten. Tenminste, als het aan Microsoft ligt. Via Jeroen (van de Jeroenen) dit bericht, dat toch wel aan het denken zet over de nieuwe wereld waarin je straks gewoon met overledenen kunt spreken.

Met de door Microsoft gepatenteerde technologie kan je namelijk niet alleen een archief maken van alles dat iemand achter laat aan e-mails, documenten, Tik-Toks en ander digitaal erfgoed. Je kunt ook de stem van diegene gebruiken om ermee te blijven converseren, bijvoorbeeld.

Leuk als je partner er altijd al een handje van had om je aanwijzingen te geven in het verkeer. Kun je je navigatieprogramma wellicht uitrusten met zijn of haar stem. Ik zie ook een markt voor de interactieve urn, trouwens. Ik vraag me alleen af wat dit allemaal gaat betekenen voor het rouwproces. LINK.


14 essential Siri time-savers you may have overlooked

Excusez le mot, maar ik denk dat de Siri woordcombinatie die ik het meest hoor, met ruime voorsprong, toch wel “godverdomme Siri” is. Voornamelijk van geïrriteerde iPhone gebruikers om mij heen, als Siri midden in een gesprek weer eens komt melden dat ze ook geen idee heeft, maar dat ze wel even voor je op het web kan kijken.

Enfin. Waar Google Assistant en Alexa een behoorlijk positief imago hebben qua capaciteiten staat Siri er best slecht op. In het kader van de kerstgedachte hier dan maar een aantal tips en truuks waarmee je Siri nuttig in kunt zetten in je dagelijks leven. Worden we uiteindelijk misschien toch nog vrienden. LINK.

Dank voor je aandacht! Vond je de nieuwsbrief leuk, de moeite waard? Deel ’m dan op social media of forward hem naar iemand. Dankjewel!

Deze nieuwsbrief is gratis, maar donaties waardeer ik altijd. Dat kan via IDEAL, Bancontact of PayPal.

Kan ik je helpen, met advies, mentoring of begeleiding van een team?Antwoord op deze mail en we hebben contact.

Fijne week!