Jeroen Verkroost’s Newsletter – Reuters Trends, Substack impact, het probleem van de Autoriteit Persoonsgegevens, Bad Writing, Paradiso Posters, Tips van Ritson en Robomart als SRV resurrectie

Hee  

Welkom terug in het nieuwe jaar! Ik begin dit jaar met een enorm goed gevoel. De afgelopen 25 dagen hebben maar liefst 50 mensen zich aangemeld voor deze nieuwsbrief. Welkom! Dat motiveert enorm om er weer lekker tegenaan te gaan.

Voor iedereen, maar zeker ook voor de nieuwkomers; als je me wilt bereiken kun je gewoon een reply sturen op de mail. Dat mag met lof, kritiek, vragen of (graag!) tips voor mooie of interessante artikelen.

Ik wil dit jaar ook een aantal dingen anders gaan aanpakken, maar dat is allemaal nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Ik stop in elk geval zeker niet met de nieuwsbrief :)

Wel denk ik er over om het eens te proberen in een andere vorm, als podcast. In dat geval wordt de nieuwsbrief tweewekelijks en komt er om de week een podcast episode uit. Als het zover komt lees je het hier als eerste natuurlijk.

Leuk dat je er weer bij bent, veel plezier met de nieuwsbrief van deze week!


Journalism, media, and technology trends and predictions 2021

Hoera! Eindelijk 2021. Als een ding duidelijk wordt uit dit Reuters rapport met trends en voorspellingen, is het wel dat we niet terug gaan naar vroeger, maar dat de digitalisering in 2021 alleen maar versnelt. Door de lockdowns verhouden de fysieke en virtuele wereld zich blijvend op een nieuwe manier tot elkaar en ook de economie is structureel veranderd.

Terwijl inkomsten uit print en digitaal adverteren verder terug lopen richten uitgevers zich meer op abonnementen en e-commerce. De grote tech platforms moeten opnieuw bepalen waar de grenzen liggen in het publieke debat; wat hun rol is en wanneer op te treden.

Ondertussen wordt wel steeds duidelijker dat niet alle informatie even veel waard is. De betaalbereidheid neemt toe en daar kunnen journalistieke organisaties met een beetje geluk van profiteren. Als ze dan ook nog goed gebruik weten te maken van de inzet van nieuwe technologieën om efficiënter te kunnen werken is er ook in 2021 goed nieuws.

Mooi rapport, waarin Reuters trends signaleert en voorspellingen doet op basis van interviews met tientallen ‘editors, CEOs, and digital leaders’. LINK


You've Got Mail!

Nieuwsbrieven zijn enorm in opmars de laatste tijd, maar misschien is dat juist wel een probleem… The New Yorker schreef deze fantastische longread over het fenomeen nieuwsbrieven naar aanleiding van het succes van Substack, het Amerikaanse nieuwsbrieven platform. Gaan nieuwsbrieven massamedia vervangen? Kunnen ze dat? Wat betekent dat dan? Is dat de toekomst die we willen? Erg de moeite waard. LINK.


Formele waarschuwing AP aan supermarkt om gezichtsherkenning

Er komt een eind aan de vrijblijvendheid van de adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens, onze nationale privacy waakhond. Eind december tikte de AP een supermarkt hard op de vingers met een formele waarschuwing. Dat de biometrische gegevens van klanten binnen enkele seconden weer werden gewist uit het systeem was niet voldoende voor de AP. Haar interpretatie van ‘toestemming’ was anders.

In hoeverre heeft het publiek toestemming verleend? Dit is het moeilijke aan privacywetgeving, digitaal én fysiek. Er moet wetstechnisch gezien door consumenten “uitdrukkelijk” toestemming worden gegeven. Maar wat als consumenten niet snappen waar het over gaat, of daar geen interesse in hebben? Moet je telkens iedereen stilhouden en aanspreken die je winkel binnengaat? Wanneer heb je als supermarkt – of uitgever – voldoende je best gedaan? LINK.


How to fix bad writing before you type a single word

Heerlijk artikel met tijdloos advies over hoe je een stuk schrijft, van de editor van The Hustle (tip). Of het nu gaat om een stuk voor de schoolkrant, een journalistiek verhaal, een een PowerPoint of een memo voor het directieteam, deze drie simpele dingen moet je weten, “…or you may as well be rolling your face over your keyboard“. Lezen en toepassen! LINK


Paradiso geeft postercampagne weg

In Paradiso wordt wel opgetreden, maar er zijn alleen maar programma’s met beperkte capaciteit, en die zijn snel uitverkocht. Geen promotie nodig. Dus, al acht maanden lang schuift Paradiso haar voorraad ingekochte A0 posterruimte door. Sign of the times. Omdat het nog wel even gaat duren voordat concerten weer volle zalen mogen trekken is er nu dit sympathieke initiatief.

Vanaf maandag 18 januari 2021 tot en met eind april geeft Paradiso iedere twee weken 75 A0 frames in het centrum van Amsterdam weg aan artiesten, die natuurlijk ook hard getroffen zijn. Zij mogen eigen posters ophangen. Er zijn geen eisen aan de campagnes van de artiesten, ze mogen de posters naar eigen inzicht en vrij invullen. Ben benieuwd wat (en wie) we te zien krijgen. Mooi gebaar. LINK.


Want a job? Pretend you believe in 'digital marketing'

Professor Mark Ritson is op zijn leukst als hij boos is. En boos is Mark. Hij observeert terecht dat het barre tijden zijn voor marketeers. Veel bedrijven ontslaan mensen, oh nee, eh, zijn bezig met “reshapen” of “rightsizen” van de organisatie, maar feit is dat in tijden van crisis heel wat marketeers gedwongen op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Daarbij wordt, tot irritatie van Mark, ook voor de meest senior posities ‘begrip van digital marketing’ geëist. Dat vindt Mark gelul, dus hij gaat ons helpen. Met de juiste interview antwoorden op de “typical dumbass marketing recruitment questions” die je kunt verwachten. Mark geeft steeds eerst het juiste antwoord – waarmee je de baan niet krijgt – en daarna het pragmatische antwoord, dat weliswaar verkeerd is, maar waarmee je wél aangenomen wordt. Geniaal. LINK.

Robomart | Shop right at home.

De mannen van de SRV brengen heel wat verse artikelen. Zoals melk, kaas, vleeswaren, brood, groente, fruit en aardappelen. Vers, dus smakelijk en gezond. Iedere SRV man biedt u een uitgebreid assortiment. Enkele honderden artikelen, voor betaalbare prijzen“. Uit de advertentietekst van de SRV in 1979.

Bonuspunten voor wie zich de reclame nog voor de geest kan halen. “Leve de man van de SRV…” Enfin. Plus ça change, plus c’est la même chose, zo zei de Franse schrijver Karr al in 1849. En dus komt misschien ook bij jou binnenkort een Robomart de straat in rijden.

Simply tap a button to hail a store on wheels. When it arrives in minutes, shop checkout-free for all your daily essentials right at your doorstep” aldus Robomart. Dat zich overigens voorstelt als “The first store that comes to you.” Maar dat is dus niet waar… ;) LINK.