Jeroen Verkroost’s Newsletter – Weg met WhatsApp, Big Tech versus de staat, Tik Tok techniek, Voice is stuck en Trump’s ‘speciale knop’..

Hi, leuk dat je weer meeleest.

Deze keer een paar linkverzamelingen over een onderwerp, die samen een trend laten zien. Nou ja, die denk ik te zien. Mocht je denken dat ik hele gekke verbanden leg, dan hoor ik het ook graag. Reply gerust!

Hoe dan ook, veel plezier met de nieuwsbrief van deze week!


Ik Stop* met het gebruiken van Whatsapp. Doe je mee?

Langzaam overgaan van WhatsApp naar Signal | Gebruikers en technici kunnen meer bereiken dan politici en juristen

WhatsApp, Telegram, Signal: welke chatapp is nou de beste?

“Een onhandige aankondiging van WhatsApp over nieuwe gebruiksvoorwaarden” noemde De Volkskrant de rel die onlangs uitbrak. Het wordt in elk geval steeds meer mensen duidelijk dat metadata van Whatsapp gedeeld wordt met Facebook – voor commercieel gebruik.

Nieuw is dat er daardoor onder consumenten en in de media toch weer een soort momentum lijkt te ontstaan voor het verlaten van Whatsapp.

Maarten Roelofs startte het “Ik Stop” initiatief, een gezamenlijke petitie met anderen uit de “Before the Bubble” groep; pioniers die al voor de eeuwwisseling actief waren in de internet industrie.

Magazine over Maatschappij en Internet Netkwesties (aanrader) kiest de geleidelijke weg: Vraag elke dag één van je WhatsApp-contacten om voortaan Signal te gebruiken om een netwerkeffect in gang te zetten.

Signal? Is dat ‘m dan? Ja, zo zegt de Volkskrant in een goed onderbouwde beschouwing. Als je dan toch van WhatsApp af wilt, dan is Signal de meest veilige optie.

Ik weet het niet. Gaat dit lukken? Hoe dan? Ineens cold turkey style er af? Elke dag een contact? Een open petitie aanbieden? Wat te doen met de appgroep van de wijk? De klas? De ouders van het hockeyteam? Enfin. Jullie kunnen me allemaal bereiken op Signal.

Italië blokkeert TikTok na dood 10-jarig meisje

Land blokkeert tech platform

Google Search dreigt Australië af te sluiten vanwege mediawet

Tech platform blokkeert land

Sociale media buigen voor Turkse regering, worden vatbaar voor justitie

Land blokkeert tech platforms

Google agrees to pay French news sites to send them traffic

Land knecht tech platform

De Italiaanse Autoriteit voor de Privacy heeft besloten TikTok te blokkeren vanwege het gebrek aan bescherming van minderjarigen. Google Search dreigt heel Australië uit te sluiten van dienstverlening als het een Google onwelgevallige wet niet laat vallen. Turkije blokkeert tech platforms YouTube, TikTok en Dailymotion als ze zich niet lokaal vestigen.

De meer totalitaire regimes willen meer grip om via Big Tech censuur op te leggen, de meer liberale regimes willen burgers beschermen tegen Big Tech. En Frankrijk heeft het met een nieuwe wet zelfs voor elkaar dat Google aan uitgevers gaat betalen om naar hun nieuws te mogen linken. Ik zeg het je, 2021 wordt het jaar waarin Tech bedrijven en overheid steeds vaker en in steeds meer landen tegenover elkaar komen te staan. LINK

Wat zijn de regels voor eerlijke en transparante reclame op TikTok?
Tik Tok is op weg om het grootste sociale platform van Nederland te worden. Zeker onder de voor adverteerders meest interessante doelgroepen. Daarom is het goed dat de Stichting Reclamecode aan adverteerders duidelijke richtlijnen biedt . Geen ellenlang formeel verhaal maar gewoon vier heldere aandachtspunten voor je sociale campagne. Heel goed. LINK.

Via Maarten (dank!), Expert op het gebied van Alexa, Google Assistant etc. en schrijver van het eerste Nederlandse standaardwerk over Voice dit lezenswaardige artikel.

Voice heeft een probleem. Ja, ik ben zelfverklaard fan van apparaten waar je tegen kan praten, ik heb vijf van die dingen in mijn huis. Als spreker heb ik Voice trends toegelicht op events (toen dat nog een ding was). En ja, ik geloof er nog altijd in, maar het schiet momenteel niet echt op met het gebruik.

Amazon’s echo is er al sinds 2014 en Google heeft ook al meer dan vier jaar ervaring, dus de kinderziekten zijn er echt wel uit. Waar hangt het nu dan op? Uit dit artikel blijkt wat de redenen daarvoor zijn en, belangrijker, wat er moet veranderen om deze technologie uiteindelijk nuttig en bruikbaar voor iedereen te maken. LINK

Global Consumer Spend in Mobile Apps Reached a Record in 2020,

Tja, we kunnen geen geld uitgeven aan concerten, aan feesten, aan uit eten gaan, aan museumbezoek, aan sportevenementen, eigenlijk aan van alles niet. Dus dan geven we maar massaal geld uit aan… apps. Ik weet het, meer dan een beetje sneu, maar dit is wat er gebeurt.

Onze bestedingen in de Google Play store en Apple App store in 2020 stegen met maar liefst dertig (!) procent ten opzichte van 2019. In het Coronajaar gaven we met zijn allen honderd elf miljard dollar uit. Aan apps. Zie in dit artikel welke de Top 10 game apps en non-game apps waren in de app stores van Apple en Google en welke apps het meest gedownload werden. LINK.

Biden Removed Trumps ‘Special Button’ from the Oval Office Desk

Okay, Trump had dus een houten kastje op zijn bureau met daarop een groot gouden POTUS logo, compleet met adelaar. Op dat kastje zat ook een klein rood knopje. Mensen die bij hem aan het bureau mochten aanzitten dachten er het ergste van natuurlijk. Zou dat dan de Doomsday knop zijn, waarmee de kernraketten afgevuurd worden? Trump vond het leuk zijn gasten in spanning te laten, of er ineens zonder duidelijke aanleiding op te drukken.

Maar wat blijkt, dit was dus zijn ‘Diet Coke Button’. Zodra hij erop drukte verscheen er een bediende met een glaasje Diet Coke en een servet op een zilveren presenteerblaadje voor de president. Nou was Trump niet bij iedereen populair, maar dat is als marketeer toch wel waar je van droomt, dat de president een speciaal knopje laat maken voor jouw product? Enfin, Biden schijnt meer van de Zero te zijn. In het artikel meer over de geschiedenis van de knop, die al vele presidenten meegaat en al vele functies kende… LINK.