Jeroen Verkroost’s Newsletter – The Great Unbundling – Apple vs. Facebook – De Nederlandse Facebook – Contextual Advertising – Media CEO’s en de crisis – Aardverschuiving in mediaconsumptie – BBC Billboard in de fik – Vermeer onder de Mega Microscoop

Februari en nog altijd vol in de lockdown, op de avondklok en onder een deken sneeuw.

Om even te ontsnappen is er dan gelukkig een nieuwe nieuwsbrief vol met nieuw nieuws. En OK, soms ook met wat ouder nieuws, dat te leuk is om niet te delen. Na een week in mijn nieuwe baan heb me even heerlijk ontspannen met de samenstelling ervan. Nu snel nog even een sneeuwschuiver kopen.

Veel plezier met de selectie van deze week!


The Great Unbundling – A Presentation

Via lezer Paul (dank!) deze tip. Een prachtige presentatie van 134 super interessante slides met heel veel data over de tweede 50 jaar waarin technologie in steeds toenemende mate ons leven bepaalt.

Over de versnelde acceptatie van technologie door Corona, over de totale makeover die retail, merken, TV en advertising ondergaan, over hoe software álles verandert – van auto’s tot geneesmiddelen – etc. etc.

Liefhebbers van Mary Meeker kunnen hun hart ophalen. ‘Leading Technology Analyst’ Ben Evans doet een hele goede poging haar van de troon te stoten. LINK


Deel je herinneringen, ideeën en notities veilig met Quodari

Het moet een Europees alternatief worden voor de bekende grote Amerikaanse sociale netwerken: Quodari. Het Nederlandse bedrijf, momenteel twaalf man sterk, stelt dat privacy de basis is van Quodari. Advertenties zijn geen onderdeel van het business model. Er is een gratis instapmodel, maar gebruikers moeten daarna betalen voor data opslag.  

Ontwerpbureau Laik uit Rotterdam verzorgt merk, user experience en het design. Samen met “een ervaren CTO” is de app ontworpen en ontwikkeld. Wel interessant; volgens LinkedIn is deze ervaren CTO een Nederlander uit Shanghai die deze functie nooit eerder heeft bekleed, met een track record in product management en business development. Enfin.

Op de site worden naast eigen nieuws ook de EU issues van Facebook, Google en andere internationale spelers breed uitgemeten. Quodari lijkt daarmee een voorschot te willen nemen op de mogelijke situatie dat bestaande netwerken geweerd gaan worden door problemen met de EU regulering. Kijkje nemen? Quodari is vanaf 18 februari open, maar je kunt je nu al inschrijven. LINK


Contextual targeting als krachtig cookie alternatief

Lokale uitgevers zoals DPG Media hebben naar eigen zeggen een prima alternatief voor het inkopen van advertenties gebaseerd op privacy gevoelige data. Contextual is eigenlijk een hip woord voor hoe het vroeger ook werkte; wilde je mannen bereiken, dan adverteerde je in het sportkatern of in de auto-sectie. Vrouwen vond je in de Margriet, etc.

Met die logica is nog steeds niks mis, maar de techniek is nu zo ver dat relevantie op individueel artikelniveau bepaald kan worden. En zo kun je dus “met targeting” op onderwerp of doelgroep inkopen op AD.nl of bij De Volkskrant tablet editie bijvoorbeeld. OK, het gaat wel wat dieper, maar lees daarvoor vooral het artikel.

Trouwens; er was een tijd dat men bij DPG media mordicus tegen branded content was. Nu biedt men het niet alleen aan als product, maar maakt DPG zelf gebruik van Adformatie om in deze partner bijdrage met de markt te delen hoe contextueel adverteren precies werkt. Slim. LINK


22 media-CEO’s: Crisis zorgt voor trendbreuk speerpunten in 2021

Al vijf jaar interviewt Heiko Bleeker van Station 10 de vaderlandse media CEO’s over hun prioriteiten en toekomstverwachtingen. Niet geheel verrassend viel “samenwerken” definitief uit de prioriteiten top 5 na 2020, het jaar waarin bijvoorbeeld NL Profiel op de klippen liep. Wat staat er dan wel hoog op de CEO agenda? Lees het in dit Adformatie artikel: LINK.


Tim Cook May Have Just Ended Facebook

Facebook testing notification to users about Apple privacy changes

De Sumo wedstrijd tussen Facebook en Apple neemt interessante vormen aan met de komst van de nieuwste versie van iOS, de iPhone’s software.

In toelichting op de nieuwe privacy instellingen in iOS 14 nam Cook overduidelijk Facebook op de korrel ““Technology does not need vast troves of personal data stitched together across dozens of websites and apps in order to succeed. <snip> Too many are still asking the question ‘How much can we get away with?’ when they need to be asking ‘What are the consequences?'”.

Facebook sloeg terug door te stellen dat Apple veel te snel wil en dat de nieuwe privacy instellingen slecht zijn voor adverteerders, die hierdoor bij Apple minder waar voor hun geld krijgen, en ook voor kleinere app ontwikkelaars, die bij Apple lastiger nieuwe gebruikers kunnen bereiken.

OK, het gaat Facebook natuurlijk vooral om de eigen advertentie opbrengst, en de verwachting is dat die flink te lijden zal hebben van de aangescherpte privacy maatregelen van Facebook.

Maar goed, Apple trekt moreel ook een nogal grote broek aan door Facebook weg te zetten als een on-ethisch bedrijf, terwijl het zelf bijvoorbeeld niets doet aan de systematische uitbuiting van de Chinese fabrieksmedewerkers die Apple’s hardware produceren. Pot, ketel. LINK.


Sterke verschuiving in de mediaconsumptie onder Nederlanders

GFK doet al 10 jaar dit media onderzoek en het is natuurlijk logisch dat in de editie van het Coronajaar 2020 de mediaconsumptie flink veranderd is. De data spreekt voor zich. Sinds Corona zijn Nederlanders flink meer gaan videobellen (+40%), online winkelen (+31%), chatten en appen (+30%) en ook het volgen van nieuws via nieuwssites/nieuwsapps steeg flink (+23%).

Grootste stijger op de mobiele telefoon is het luisteren naar Podcasts (+112%), wat inmiddels door bijna één op vijf Nederlanders gedaan wordt. Maar ook radio luisteren via de mobiele telefoon steeg met maar liefst 59%. Eén op de vier Nederlanders deed dat in 2020. Meer data bij GFK: LINK


The BBC Set Fire to Its Own Billboard, Highlighting Deforestation

BBC zet Billboard in de fik. Deze vondst van BBC Creative bewijst maar weer eens dat je met een beetje creativiteit in outdoor veel meer kunt doen dan alleen een plichtmatig rondje abri’s. Het billboard maakt reclame voor de BBC serie ‘A Perfect Planet’, met de stem van de wereldberoemde ‘Wildlife Expert’ David Attenborough.

De campagne refereert aan het moordend tempo waarmee bos afgebrand wordt, en vroeg daar aandacht voor door dit billboard in Manchester daadwerkelijk 30 minuten lang te laten branden – vanzelfsprekend met “environmentally friendly vapor”. In het artikel nog meer voorbeelden van briljant creatieve BBC outdoor campagnes. LINK.


The Girl With The Pearl Earring – Gigapixel Panorama

Hét schilderij van Vermeer en tevens pronkstuk van het Mauritshuis werd onlangs gescand met een 3D digitale microscoop, voor de technische studie “Girl in the Spotlight”. In een resolutie van 10 miljard pixels, maar liefst.

Leuk om de uitleg video te zien over de registratie met de mega microsocoop, super interessant om te lezen wat de conservator dankzij de registratie voor nieuws ontdekte over het schilderij – en over het meisje. Briljant om zelf online in te kunnen zoomen op het schilderij, in duizelingwekkend detail.

We kunnen dan misschien wel niet naar het museum, maar zo kom je toch heel dicht bij een van onze mooiste kunstschatten. En dat zonder je een weg door de sneeuw te hoeven banen ;) LINK