Jeroen Verkroost’s Newsletter – De man achter Facebook’s AI – Mediahuis INMA Case – Van Dusseldorp snapt events – Substack is een scam – Barilla Playlists – Briefgeheim gekraakt

Welkom terug bij deze tweewekelijkse nieuwsbrief! Het lijkt super lekker weer buiten, en ik heb enorm zin in de lente, maar stiekem is het maar 7 graden buiten, dus de barbeque blijft nog even in de schuur.

Best veel reacties vorige week van mensen die iets misten om te lezen op de zondag. Ik ga nog even denken hoe ik daar een mouw aan ga passen zonder de tijd in te leveren die ik wil gebruiken voor het maken van DeJeroenen – we hadden weer veel plezier met het maken van de laatste aflevering :)

Toch wel in lichte angst voor een derde golf, vooral vanuit huis werkend en levend is het verder fijn om in elk geval virtueel naar buiten te kijken, naar wat er gebeurt in de rest van de wereld. Hier weer zes venstertjes naar dingen die ik de moeite waard vond de afgelopen tijd.

Veel plezier!


He got Facebook hooked on AI. Now he can't fix misinformation

Het is te simpel om Joaquin Quiñonero Candela de man achter het Facebook algoritme te noemen, maar het was zijn AI team dat Zuckerberg’s honger naar groei moest stillen. De journalist die dit artikel schreef sprak jarenlang regelmatig met Joaquin. Hij is Facebook’s director of AI en de baas van het “Responsible AI team”.

Ik vind dit artikel de moeite waard omdat de journalist direct toegang had tot Candela en hem over die periode vele malen gesproken heeft. Heel anders dan 99% van de artikelen over Facebook, die geschreven worden door mensen die van een afstandje observeren en proberen te begrijpen wat er gebeurt. Het een bijzonder artikel geworden dat veel inzicht geeft, zowel over de man zelf als over de keuzes van Facebook. LINK.


International News Media Association – digitalnewsinsight.nl

Dit is een mooie digitale transformatie case, en niet alleen voor de liefhebbers van nieuwsmedia. Het Haarlems Dagblad, een van vijf Noord Hollandse regionale nieuwsmerken van Mediahuis, bestaat al sinds 1656. Dan loop je het risico dat je vastgeroest raakt in een bepaalde manier van dingen doen, zou je kunnen zeggen ;)

In dit artikel beschrijft de redactie wat ze de afgelopen jaren heeft gedaan en welke culturele verandering er voor nodig was om de bovenstaande grafiek te realiseren; het aantal “Premium” nieuwsartikelen dat wordt gelezen op de sites. Het is een verhaal over verandering, kwaliteit, cultuur, werkwijze en visie. Erg interessant en een hele mooie prestatie. LINK.


Van Dusseldorp's Future of events

Een echte aanrader op het gebied van Events is de nieuwsbrief van Monique van Dusseldorp. Ze doet in haar nieuwsbrief verslag van haar onderzoek naar de toekomst van online en hybride events – wat er gebeurt en waar het naartoe gaat in de wereld.

Monique is al vele jaren freelance conference en seminar curator (Picnic, TEDx, CrossmediaCafé, Mediapark Jaarcongres, Mediafuture Week, etc.) en volgt als vakmens met een heel inhoudelijke bril de ontwikkelingen op dit gebied.

De nieuwsbrief verschijnt wat onregelmatig en wordt gepubliceerd op het zwaar met groeigeld gesponsorde maar o zo hippe Substack platform. Er is ook een serie video/audio interviews met events professionals in de maak. Volgen kan hier: LINK.


Here's why Substack's scam worked so well

Viel het op wat ik zei over Substack in de vorige alinea? Er is namelijk wel wat schimmigs aan de hand bij Substack. Het lijkt namelijk net alsof Substack hét platform is dat spontaan wordt omarmd door top schrijvers uit de wereld van tech sites, magazines en journalistiek. Hotshots die een naam hebben en hun eigen followers hebben, en dat verder uitbouwen op het Substack platform, waar je abonnees kunt laten betalen voor nieuwsbrieven.

Wat er werkelijk gebeurt is dat Substack een onbekend aantal van dit soort grote namen aan zich gebonden heeft met het groeigeld van investeerders. Deze schrijvers krijgen een deal waarbij ze een “voorschot” krijgen dat zo riant is dat ze het zich kunnen veroorloven hun vaste baan op te zeggen en ze zich minimaal een jaar lang helemaal op Substack kunnen richten. Daarmee stelt Substack zich trouwens op als een uitgever en maakt het dus ook journalistieke keuzes, waar het zich verder niet voor verantwoordt.

De populariteit van Substack (dat gewoon een tool is zoals vele andere) is dus niet ontstaan omdat het zo’n revolutionair platform is, die populariteit is gekocht. Substack is geen ‘level playing field’ voor schrijvers om zelfstandig hun brood te verdienen. Stiekem betalen ze een elite, geheime groep schrijvers om schrijven van Substack nieuwsbrieven veel lucratiever te laten lijken dan het in werkelijkheid is (geloof me, een nieuwsbrief schrijven is slechts een hobby). En dan blijkt ook nog eens dat de betaalde schrijvers vaak uit een heel specifiek deel van het politieke spectrum komen… LINK.


Barilla Italia on Spotify

Gebruik jij nog steeds Google Assistant of Alexa als kookwekker? Dat is zó 2020… Er is een veel leukere manier om in de gaten te houden wanneer je pasta klaar is. Met de Spotify playlists van Barilla weet je namelijk precies wanneer je Penne, Spaghetti of Linguini klaar is – als de playlist is afgelopen.

Perfect getimed, met verschillende nummers die per pasta variant samen de exacte kooktijd vormen. Er is een aparte Playlist voor elke soort pasta en de muziek is zeker niet de standaard “O Sole Mio” soundtrack uit het doorsnee pizza restaurant, maar behoorlijk hip, internationaal en verrassend. Prima marketing. LINK.


Een fantastisch verhaal. Lees in deze serie tweets hoe onderzoekers erin slaagden om de inhoud van een verzegelde brief uit 1697 te kunnen lezen. Inderdaad, zonder het zegel te verbreken of de brief open te vouwen. Impressive!