Jeroen Verkroost’s Newsletter – RTL Nederland te Koop, BoerenBurgerBeweging, Bayer & Monsanto, NFT’s, Christies & Beeple.

welkom terug!

Hoop dat je een mooie week gehad hebt? Ik wel in elk geval en ik ben erg in mijn nopjes, want denk een oplossing gevonden te hebben voor het tweewekelijkse ritme waarover sommigen van jullie heel lief blijven klagen. Goed nieuws: Voortaan weer elke week een bericht van Jeroen!

Dat zit zo: Zoals je weet maak ik elke twee weken een Podcast; De Jeroenen. Dit is zo’n week, en in die weken maak ik normaal gesproken geen nieuwsbrief, want ik wil ook nog een leven. En toch krijg je deze mail in je inbox. Hoe werkt dat dan?

In deze mail deel ik mijn shownotes voor onze Podcast met je. Dat zijn eigenlijk de notities die ik vooraf maak van de drie onderwerpen die ik aandraag voor de Podcast. Het is dus niet het hele gesprek, daarvoor kun je nog altijd luisteren, maar het format van de voorbereiding (linkje, uitleg, observatie) lijkt eigenlijk best op het nieuwsbrief format. Drie onderwerpen, minder beeld, wat meer tekst.

Dit zijn ze dus. Mocht je mijn onderwerpen interessant vinden en willen horen wat we er vervolgens over bespraken luister dan naar De Jeroenen. Wil je liever over álle onderwerpen lezen, dan is er ook nog De Complete De Jeroenen Nieuwsbrief.

Laat me vooral weten hoe het bevalt, zo.

Mooie dag!


RTL wil af van Belgische en Nederlandse tak

RTL komt officieel uit Luxemburg maar is natuurlijk stiekem een hartstikke Duits bedrijf. Al doe ik ze daarmee misschien te kort, want, laten we eerlijk wezen, RTL Group heeft belangen in 67 televisiezenders, 10 Streaming diensten en 38 radio stations. Dat is best een hoop. Maar er gaat wat gebeuren bij RTL. Je ziet al een tijdje dat RTL bezig is om aandelen en belangen in een aantal kleinere markten van de hand te doen. De gedachte lijkt te zijn dat er geconsolideerd moet worden in een aantal grotere markten. Op die manier kan de concurrentie met Amazon prime, Disney en Netflix maar ook met Facebook en Google aangegaan worden. Duitsland is een super belangrijke markt voor RTL en daar is dan ook de ambitie om deze wedstrijd aan te gaan. Gevolg is dat de Franse, Belgische en Nederlandse takken van RTL daarbij in de etalage zijn komen te staan. Op zich doet RTL Nederland het best heel aardig, zeker in het corona jaar 2020, maar juist in Nederland is een koper in de markt die maar wat graag RTL Nederland toe zou voegen aan het portfolio.

Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat Vodafone en DPG media, de voormalige Persgroep, beiden zeer geïnteresseerd zullen zijn in RTL Nederland. Christian van Thillo deed jaren geleden al eens een bod op SBS in Nederland. DPG media heeft in België wel de beschikking over een televisiegroep sinds de aankoop van Medialaan, de moeder van VTM. En in België is duidelijk te zien wat de strategie moet worden; een diepe integratie niet alleen met synergievoordelen in de back office maar ook op redactieniveau. Het principe is simpel, de content maar één keer maken, want dat is duur, en daarna op zoveel mogelijk verschillende platformen laten renderen. Een spel dat de Belgen als geen ander beheersen. Natuurlijk ontkent DPG hier over in gesprek te zijn met RTL Nederland, maar neem maar van mij aan dat er al lang werkgroepjes bezig zijn om na te denken over het nu.nl acht uur journaal, een AD versie van Studio Sport, en bijvoorbeeld Viva TV. Kijk jij uit naar deze ontwikkelingen? En denk je dat DPG hiermee een goede concurrentiepositie verwerft ten opzichte van Facebook, Google, Netflix en Amazon? Luister verder

BoerBurgerBeweging: Geen boer-burgers, maar marketing-experts

Ik neem aan dat jij als bewoner van de buitengebieden gestemd hebt op de BoerBurgerBeweging, Jeroen? In elk geval hebben anderen dat vaak genoeg gedaan om lijsttrekster Caroline van der Plas in de Tweede Kamer te stemmen, tot mijn verbazing. Maak je geen zorgen, ik heb geen ambities om hier een politieke podcast van te maken, maar deze partij is vooral heel interessant vanuit marketing perspectief. Als je kijkt naar de propositie van de boerburgerbeweging valt iets bijzonders op. Ik draag even letterlijk voor vanaf de eerste regel van het verkiezingsprogramma van de partij: 

“Eerlijk voedsel begint met een gezonde bodem. Boeren en tuinders weten als geen ander dat ze rentmeester zijn van de grond. Een gezonde bodem en een rijk bodemleven is essentieel voor de Boer. Het is immers zijn inkomen en hij wil dat de consument veilig en gezond kan eten. Daarnaast wil de boer die bodem doorgeven aan de volgende generatie. Gezonde grond betekent gezonde producten. Voor een goede balans is het wenselijk om door middel van bemesting de conditie op peil te houden. Uit kringloop oogpunt geschiedt bemesting bij voorkeur in de vorm van dierlijke mest en zo nodig met gerichte inzet van kunstmest.”

Mij viel op dat ze binnen zeven regels al op het onderwerp bemesting weten te komen. Ik leg zo uit waarom dat interessant is. 

Een Nederlandse student Geschiedenis, genaamd Bram Wissink, ontdekte dat de nogal onbeholpen en benaderbare uitstraling van BBB lijst trekker Caroline van der Plas geen toeval is, maar een pose. Wat hij ontdekte is dat de boerburgerbeweging begonnen is door een reclamebureau. Weliswaar arriveerde van der Plas op het Binnenhof op een tractor, als ludieke actie, maar een simpele boerenpartij is het geenszins. in werkelijkheid is de partij een marketing instrument van grote bedrijven. De student bekeek het overzicht van giften van de partij en ontdekte dat er maar van één bedrijf een gift ontvangen is, in totaal voor een bedrag van bijna 2 ton. Die gift heeft de partij ontvangen van een bedrijf genaamd ReMarkAble communicatie BV. Dit reclamebureau, afkomstig uit Deventer, is gericht op strategische marketing en communicatie in de agrarische en food sector. Klanten van het bedrijf zijn onder andere een slachtbedrijf, een melkrobot fabrikant en de gigantische Duitse chemische en farmaceutische fabrikant Bayer. Bayer, je weet wel, dat bedrijf dat in 2016 het zeer controversiële bedrijf Monsanto overnam. 

De oprichter van het reclamebureau, Wim Groot Koerkamp en de marketing directeur Henk Vermeer, zijn respectievelijk de secretaris van de BoerBurgerBeweging en de penningmeester en campagneleider van de partij. Ook stagiaires van het reclamebureau gingen door het land voor de Boer Burgerbeweging om kandidaten te interviewen. En als klap op de vuurpijl is zijn de Boer Burgerbeweging en ReMarkAble op het zelfde adres gevestigd. Maar op de website van de Boer Burgerbeweging wordt ReMarkAble niet genoemd en ook de klanten van het reclamebureau niet. Als je dan bedenkt dat ReMarkAble’s klant Bayer voor de agrarische sector fantastische oplossingen heeft, onder andere op het gebied van kunstmest, onder de naam Bayer Crop Science, snap je plotseling waarom het maar zeven regels duurt voordat het BBB partijprogramma op kunstmest terecht komt. Knap staaltje marketing toch? En helemaal niet duur, 2 ton voor een kamerzetel…

Leg jij je boerenburen nog even uit dat ze op Bayer gestemd hebben? Luister verderVorige week hadden we het over NFT’s, non-fungible tokens. Op een digitale manier waarborgen dat een digitaal product, bijvoorbeeld een kunstwerk, uniek blijft en is gekoppeld aan een enkele eigenaar, via de blockchain. We hebben het er even over gehad welke voordelen deze technologie nou precies zou hebben, maar waar we niet echt uitgebreid op ingegaan zijn is het blockchain deel van het verhaal.

Ik ben daar nog eens wat verder ingedoken en kwam er via Twitteraar @Jonty achter dat het eigenlijk helemaal niet zoveel voorstelt. Als je kijkt wat er precies op de blockchain bewaard wordt dan is dat meestal niet meer dan een URL naar de site die de NFT verkoopt. En daarmee kan veel mis gaan: zo’n domein kan gehackt worden, het bedrijf dat die verwijzing beheert kan ophouden te bestaan, het domein kan overgenomen worden, kortom zo vreselijk zeker is die koppeling helemaal niet. Ga maar eens kijken op het internet, de meeste bedrijven en applicaties blijven niet langer dan een jaar of 10 overeind. Het enige dat je met zo’n NFT   “hebt” is dus een linkje. 

Best riskant als je net $ 69 miljoen dollar betaald hebt voor een jpeg, zoals het prachtige werk Everydays: The First 5000 days van Beeple… Luister verder