Jeroen Verkroost’s Newsletter – Zeikschrift, Windowswap, Mac guy kiest PC, Prime naar 200 miljoen, Doghouse, Hoe effectief is het Journaal blok nog? Spotify’s hardware fail.

Hey

Ik vind het maar een rare tijd. Aan de ene kant ziet het er uit alsof het lente is en heb je zin om er op uit te gaan, aan de andere kant is het eigenlijk nog hartstikke koud en kan je bijna nergens heen, tenzij je een van de gelukkigen bent die zo’n zeldzaam kaartje voor een uitje met testverplichting heeft weten te bemachtigen.

Wat ons rest is wachten op betere tijden, een beetje thuis rondhangen en surfen over het internet. Daarvoor een paar fijne tips deze week, met extra veel marketingonderwerpen. Als je toch graag even ergens anders wilt zijn, al is het maar virtueel, dan kun je ook eens door het raam van een ander kijken. Leuk idee dat Windowswap.

Mooie week!


How Madeleijn van den Nieuwenhuizen aims to change the Dutch media from within

Journalistiek vindt nieuwe vormen. Madeleijn begon haar ‘Zeikschrift‘ uit oprechte verontwaardiging over misstanden in de media. Inmiddels volgen 77.000 mensen haar – op Instagram, want dat is waar ze haar platform heeft. Het leverde haar inmiddels ook een column op in de Nederlandse Vogue.

Er gaat meer mis in de media dan je zou denken. Van body-shaming, racisme en sexisme tot het verkeerd framen van feiten. Zeikschrift is in beeld bij invloedrijke mensen in de media en de discussies die ze aanzwengelt zijn de moeite waard. Het artikel analyseert haar aanpak. LINK


WindowSwap

Soms is simpel prima. Windowswap doet precies wat het zegt: “Open a new window somewhere in the world“. Even 10 minuten meekijken met iemand in Adelaide, San Francisco of Mumbai. Vaak gewoon iemands’ straat, een achtertuin, soms een berggezicht of een hutje op de hei. Op een fijne manier erg ontspannend. LINK.Intel puts Apple’s ‘I’m a Mac’ guy into new ads praising PCs

Een hele tijd geleden had Apple ambities op computerniveau. Met “I’m a Mac”, een agressieve campagne om mensen te bewegen over te stappen van PC naar Mac werd de PC gebruiker neergezet als suffe, dikkige sukkel in een pak of een spencertje. De Mac guy was acteur Justin Long, een leuke hippe jongeman in een hoodie, soms ook met een ‘creatief’ mutsje.

20 jaar later lopen Mac computers nog altijd achter bij PC’s. In een nieuwe INTEL TV campagne prijst diezelfde Justin PCs aan, die wél touchscreens hebben, wél in tablets kunnen veranderen, wél voldoende aansluitingen hebben, in veel meer variaties en kleuren verkrijgbaar zijn en nog steeds veel minder kosten. De les? Als je een acteur gebruikt die je merk verbeeldt, sluit dan een goed, exclusief contract ;) LINK.


Amazon Prime Tops 200 Million Members, Jeff Bezos Says

Dankzij Corona bereikte Netflix nog maar een paar maanden geleden de 200 miljoen abonnees, maar videodienst Amazon Prime heeft sinds begin 2020 50 miljoen Prime abonnees bijgeschreven. Daarmee is Netflix inmiddels bijna ingehaald, en ik voorspel dat dat nog dit jaar daadwerkelijk gaat gebeuren.

Amazon Prime is niet alleen vele malen goedkoper dan Netflix (in Nederland kost Prime €2,99 vs. € 7,99 tot € 13,99 per maand voor Netflix), maar klanten hoeven ook geen verzendkosten meer te betalen bij Amazon. Dat is lastig concurreren voor Netflix… LINK


Clubhouse wordt Doghouse dankzij hondenvoermaker Pedigree.

Dat je data niet veilig is op Clubhouse heb ik al eerder beschreven. Deze week bleek ook nog eens dat allerlei Clubhouse data zomaar te benaderen was van buitenaf. Tsk, tsk. Enfin, het was direct duidelijk dat dit nieuwe platform via de ‘ouderwetse’ Facebook methode zijn geld wil verdienen; met gebruikersdata en advertising.

Ik keek dan ook uit naar de creatieve concepten voor merken op Doghouse, sorry, Clubhouse. Ik moet toegeven, deze vind ik best leuk gevonden. Hondenvoermaker Pedigree USA (in Nederland bekend van PAL) bedacht deze Doghouse campagne. Sympathiek! LINK


TV spots inkopen rond het Journaal – Goed idee, of juist niet?

Mediasynced is een onafhankelijk, innovatief Nederlands bedrijf dat marketeers helpt om het rendement en de effectiviteit vast te stellen van het Radio en TV budget. In hun serie Bereikblokken Monitor analyseren ze regelmatig wat het effect is van adverteren rondom bepaalde programma’s met een groot bereik.

Daarvoor gebruikt Mediasynced eigen technologie om het directe effect van de spot te meten; de impact op search gedrag tot maximaal 10 minuten na uitzending. In deze Journaal editie wordt de vraag beantwoord of adverteren rondom het journaal nu eigenlijk effectief is. LINK.


Negen alternatieven voor third party cookies – Emerce

Het was even wennen maar mijn geliefde internet club IAB heet tegenwoordig de VIA. Door het samengaan met de VEA veranderde de naam, maar gelukkig bleven de taskforces wel bestaan. Daarin vinden professionals elkaar om samen te leren over bepaalde actuele onderwerpen en zo elkaar en het vak verder te helpen.

Hot item van dit moment voor veel marketeers? Third party cookies gaan verdwijnen en lang niet iedereen weet wat er straks daardoor wel en niet meer mogelijk is. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat mensen jouw advertentie veel te vaak te zien krijgen? Dat wekt alleen maar irritatie op en kost nog geld ook.

De taskforce Cookieless van VIA maakte een podcast over de impact van cookieless op Identity Management, schreef dit artikel met meer informatie over de impact van de advertentietracking in iOS 14, compleet met een expert webinar en maakte ook nog dit overzichtelijke Emerce artikel over alternatieven voor na de cookiepocalypse. LINK.


Spotify’s Car Thing debuts as a limited US release

Muziek streaming service Spotify lanceerde in Amerika voor het eerst een fysiek product. Het apparaat heet ‘Car Thing’ en is gratis te krijgen (nou ja, als je betaalt voor de verzendkosten). Het ding ziet er een beetje vreemd uit, is duidelijk zo goedkoop mogelijk gehouden, met een enorme draaiknop die over het schermpje valt.

Car Thing is vooral bedoeld om voet aan de grond te krijgen in oudere auto’s, Spotify stelt ook dagelijks een gepersonaliseerde Car playlist voor je samen met een combinatie van gesproken berichten, podcasts en muziek die aansluit bij je playlists. Plus; het ding heeft Voice control. Handig.

Maar toch, die knop. Het is dus geen volumeknop (die je blind zou kunnen bedienen), maar juist een knop die bedoeld is om te scrollen door playlists, tracks en categorieën. En dan indrukken om iets te selecteren. Maar voor dat soort acties moet je nou juist je ogen op het scherm gericht hebben, dus dat is hartstikke onveilig. Onbegrijpelijke design keuze, maar goed. Wie weet is dit device straks ook in Europa verkrijgbaar. LINK.