Jeroen Verkroost’s Newsletter – Twitter is da bom – Apple en de Duitsers – De naschok van Voltswagen – Back je cloud backup up!

Hee 

Aangezien we nog steeds nergens naartoe kunnen voor ons entertainment (ja, terrassen, maar daar is weinig aan met al die regen) gaan we met zijn allen kennelijk maar naar het tuincentrum of naar de bouwmarkt. Man, man wat een drukte daar, lange rijen voor de deur, norse portiers waar je langs moet, je zou haast denken dat je bij een populaire disco was…

Ik ben voor dat klussen ook niet bepaald in de wieg gelegd. Ik ben wel handig met computers of een 3D printer, maar zodra ik een rolgordijntje moet ophangen weet ik het mezelf enorm moeilijk te maken. Ik kan mijn aandacht er niet bijhouden, doe iets verkeerd en word dan boos, wat het alleen maar erger maakt natuurlijk. Enfin, dingen maken in huis is niet mijn ding.

Wat ik wél leuk vind om te maken is de Podcast De Jeroenen, samen met Jeroen. In deze mail deel ik mijn shownotes voor onze Podcast met je, eigenlijk de uitwerking van de links en bulletpoints die ik voor de opnames aandraag.

Voor het gesprek over deze onderwerpen kun je luisteren naar de nieuwe aflevering van De Jeroenen. Wil je ook over de andere onderwerpen in de podcast lezen (deze keer Creator Economy, Amazon’s belastingen, Apple en Advertising, Epic en de rechtszaak, Crypto Pump ‘n Dump, Signal marketing & Vervang je CEO door AI), dan is er De Complete De Jeroenen Nieuwsbrief.

Enfin, dank voor het meelezen. Have fun!


Scroll is joining Twitter!

Twitter Scrolls – Om Malik

Market-Making on the Internet
Market-Making on the Internetstratechery.com

Twitter heeft een geniale nieuwe strategie en is het meest interessante sociale netwerk van dit moment.

Ken je Nuzzel? Ik was daar een enorme fan van. Het bestaat al een tijdje niet meer zelfstandig maar het was een startup die, gekoppeld aan jouw Twitter account, ging bekijken wat mensen in jouw netwerk voor content deelden op Twitter, en jou vervolgens dagelijks een samenvatting mailde over welke dingen die dag vaker gelezen en gedeeld werden door mensen in jouw netwerk. Ik vond het een redelijk geniaal concept, zo krijg je een soort ‘best of Twitter’ maar dan puur gebaseerd op het gedrag van mensen die je zelf uitgezocht hebt om te volgen. Ik gebruikte dat graag, ook als een van de inspiratie bronnen voor deze nieuwsbrief en onze podcast.

Je kon ook je eigen nieuwsbrief beginnen op Nuzzel. Daar ben ik ook begonnen met deze nieuwsbrief, de eerste 39 edities verschenen zelfs als Nuzzel newsletter. 189 leden had ik toen. Inmiddels zijn het er bijna 600, dus twee derde van jullie herinnert zich dit niet eens. Enfin, ik spreek in de verleden tijd omdat afgelopen woensdag Nuzzel voor het laatst berichten uitstuurde. Nuzzel was in eerste instantie al overgenomen door een ander bedrijf, dat Scroll heet, en dat zelfde Scroll is nu overgenomen door Twitter.

Waarom is dit nou interessant? Omdat ik denk (en hoop) dat deze service straks terug gaat komen als functie binnen Twitter, maar ook omdat het laat zien waar Twitter naartoe gaat. Ja, ik weet ook wel dat een heleboel mensen Twitter allang afgeschreven hebben als een plek waar alleen maar fitties uitgevochten worden en wappies de wereld proberen te overtuigen van hun talent als viroloog of vrijheidsstrijder. Maar daarmee doe je Twitter tekort. Twitter is namelijk van alle sociale media het meest real time, het meest gericht op het delen van nieuws, journalistiek en actuele informatie. Bij een televisieprogramma of een sportwedstrijd is Twitter hét live platform en als je mensen met de juiste interesses volgt, kun je aan Twitter ook een hele goede informatiebron hebben op diepgaande onderwerpen. Daarnaast heeft Twitter een steeds breder aanbod met bijvoorbeeld ook Twitter nieuwsbrieven, dankzij de aanschaf van het Nederlandse Revue, en Twitter Spaces voor live audio.

Enfin. Dankzij Twitter kom ik dus op allerlei plaatsen terecht die in elk geval één item hebben dat ik interessant vind. Daar past de overname van Scroll deze week perfect bij, want die applicatie maakt het mogelijk dat in een netwerk van aangesloten sites elke contentmaker een kleine betaling ontvangt voor elk bezoek. Voor gebruikers ook fijn, want dat kan dan zonder de Paywall tegen te komen en zonder dat je een apart abonnement op al die sites en diensten hoef te nemen. Aangesloten partijen zijn er momenteel meer dan 360, vooral Amerikaans, waaronder bijvoorbeeld The Verge, The Atlantic, Vox, Allmusic, DailyBeast, Jalopnik, BoredPanda, Buzzfeed news en Slate.

Mijn beloning is bovendien dat ik er geen advertenties meer tegen kom, wat prettig is. Het voordeel voor de makers is dat ze voor elke passant geld ontvangen (en wellicht meer data over de bezoekers) en dat ze niet eerst een abonnement hoeven te verkopen. Twitter zit perfect in het midden van dit model als de partij waaraan je dan maandelijks bijvoorbeeld € 10 betaalt, om zo te betalen voor de content en om geen advertenties meer te zien. Dat het model van Scroll enorm goed kan gaan werken bij Twitter komt niet alleen doordat Twitter het aanbod aan het verdiepen en uitbreiden is, maar ook vooral omdat Twitter al 200 miljoen dagelijkse actieve gebruikers heeft, waarmee ze de vraagkant van het market place model perfect kan invullen. Daarmee wordt Twitter ook minder afhankelijk van advertenties. Ik verwacht dan ook een ad-free Twitter versie als onderdeel van de propositie. Mind you; daarmee zou Twitter het eerste sociale netwerk zijn dat zichzelf op termijn niet meer hoeft te financieren met advertenties. Zou jij 10 euro per maand overhebben voor een Twitter plus een flink aantal achterliggende sites, allemaal zonder paywalls en advertenties? Ik wel.

Wat ik trouwens ook slim vind is dat Twitter dit jaar relatief goedkoop drie nieuwe technologieën inkoopt om de stap naar inkomsten uit abonnementen mee te kunnen maken. De overgenomen bedrijfjes hadden allemaal namelijk maar heel weinig mensen in dienst. Revue had 6 medewerkers, Scroll had 13 man in dienst. En het team van Breaker, de technologie die Twitters’ Spaces live audio functie leverde, bestond zelfs maar uit twee mensen.

Twitter is daarmee voor mij het meest interessante technologiebedrijf van dit moment, dat aangetoond heeft een neus te hebben voor talent en slimme technologie, goedkoop weet in te kopen, en eindelijk zijn schaal slim begint te gebruiken. Twitter lijkt op weg te zijn naar een gezond nieuw businessmodel waarbij zowel waarde voor bedrijven als consumenten wordt toegevoegd. Nice! Beluister dit onderwerp (vanaf 4:16)

It's time for Europe to take private data from the hands of powerful tech monopolies and give it back to the people

Apple hit with German antitrust complaint as it prepares to roll out new iPhone software

Ook geinig: Mathias Döpfner van de Duitse uitgeefgigant Axel Springer schrijft in januari een ronkend blog, vormgegeven als een open brief aan mevrouw Von der Leyen, de voorzitster van de Europese commissie. Zijn belangrijkste punten staan, heel ordentlich, bovenaan het stuk:

1.  Big tech companies shouldn’t own the private data of citizens.

2.  Before Europe heads too far down the wrong path, we should give data back to who it belongs to: the people.

Bijna te mooi om waar te zijn, dat deze Duitse CEO zich ontpopt tot de Ché Guevara van de consumentendata. Toch?

Puntje van ironie 1: Hij plaatst dit op Businessinsider, op een pagina die direct tientallen trackers inlaadt om de lezer mee te volgen. Pijnlijk, toch?

Puntje van ironie 2: Eind april klaagt de Duitse branchevereniging voor Advertising, Apple aan voor het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit. Axel Springer is een van de belangrijkste leden van de aanklagende club. Het probleem dat Axel Springer en vrienden hebben met Apple? De beperkingen op user tracking in de nieuwste Apple update. Maar echt hé!

Ze zeggen dat Apple zijn marktmacht misbruikt door het voor uitgevers onmogelijk te maken om gebruikers te tracken op een iPhone zonder dat de gebruikers daar expliciete toestemming voor gegeven hebben.

Fascinerend, toch? Is dit nou onkunde, of is het schaamteloosheid? Ik vraag het me echt af… Beluister dit onderwerp (vanaf 17:24)


Volkswagen onderzocht door SEC om 1 april grap

Nog even kort terugkomend op de 1 april grap van Volkswagen. Dus, Volkswagen zou zichzelf zogenaamd Voltswagen gaan noemen. In onze podcast heb ik al een diepteanalyse gegeven van deze strategie, dus die ga ik hier niet herhalen, deze nieuwsbrief is al lang genoeg, maar ik kom er op terug omdat deze grap nog een staartje lijkt te krijgen. (Via lezer Joris, dank!).

Volkswagen ligt in de Verenigde Staten namelijk onder de loep van de Securities and Exchange Commission. Dat is de Amerikaanse beurswaakhond. Die starten een onderzoek omdat zij denken dat deze grap mogelijk een pósitieve invloed gehad heeft op de beurskoers van Volkswagen, en dat is een issue. Je mag een beurskoers namelijk niet beïnvloeden door misleiding, het schijnt dat daar regels voor zijn.

Maar wat ik me vooral afvraag; volgens mij vond echt iedereen deze grap super slecht en sloeg Volkswagen er een enorm modderfiguur mee. Waarom zouden ze bij de SEC dan in hemelsnaam denken dat die grap een positieve bijdrage aan het koersverloop heeft geleverd?

En stel dat de marketingafdeling van je bedrijf wél een geniale 1 april grap zou bedenken, die daadwerkelijk leidt tot een golf van waardering en een positieve reactie op de beurs? Ben je dan aan het frauderen als bedrijf?

Dit zou trouwens wel kunnen verklaren waarom veel autoreclames zo ongelofelijk saai zijn. Altijd maar weer een metallic zilveren auto gefilmd met een droneshot van bovenaf, rijdend op een bochtige weg door woeste natuur, op weg naar een vuurtoren in de verte…

Ze mogen niet anders natuurlijk, van de legal afdeling, bang om slapende beurswaakhonden wakker te maken ;) Beluister dit onderwerp (vanaf 32:29)Iets wat onlangs voor veel ophef zorgde op het internet: een ex-BBC journaliste kon niet ineens meer bij een document dat was opgeslagen op haar Google Drive. Het was een groot document waarin veel headlines en artikelen uit de media waren opgenomen. Niet bepaald zorgwekkend, zou je denken. Maar toch; ineens kon ze er niet meer bij. (Via lezer Govaert, dank!)

Ik vraag me af hoeveel mensen zich dit beseffen. Dit doen Microsoft, Apple en Google namelijk allemaal. Ik ken iemand wiens Microsoft account volledig afgesloten is door Microsoft. Hij zou iets op zijn Onedrive gehad hebben dat niet door de beugel kon. Hij wist zelf écht niet wat dat dan was en is daar ook nooit meer achter gekomen. Ineens was hij de toegang al zijn bestanden kwijt, documenten, foto’s, alles. Gewoon klaar. Computer says no. Hij kon hoog of laag springen, maanden bezig geweest met support en helpdesks bellen, maar hij heeft nooit meer iets terug gekregen behalve een verwijzing naar de EULA, de end user license agreement.

Dit is hoe dat gebeurt. Iemand stuurt je iets toe via zo’n Whatsapp groep vol met ongein. Hoeft niet iets eens naars of goors te zijn, kan ook een World Press Photo zijn. Via Whatsapp komt dat automatisch op je telefoon te staan. Vanaf je telefoon wordt het bestand automatisch op je iCloud gezet, of op je Onedrive, Dropbox ofzo. Dan staat het daar, op jouw account. Netjes in de backup. Totdat het Amerikaanse algoritme het tegenkomt en vindt dat het niet door de beugel kan. Pats, slot op je account.

Enfin. De les die hier te leren valt? Zorg ervoor dat je ook altijd een kopie houdt op je eigen apparaat, je weet namelijk nooit wanneer je de toegang kwijt raakt. Ik heb in elk geval mijn folders weer op local sync gezet… Beluister dit onderwerp (vanaf 38:29)