Jeroen Verkroost’s Newsletter – De wilde groeiplannen van de Autoriteit Persoonsgegevens – Dood van een iconische merk is het van een tijdperk – Snakeware levert automatische boswachter – Adfo ontmaskert de BBB – Wie staan er in de Top 50 Influencers?

Dit kan nog een heel mooi lang weekend worden. De Italianen hebben laten zien dat rock nog lang niet dood is, hopelijk laat Max wat moois zien in Monaco en met een beetje geluk wint Feyenoord toch nog een ticket om Europa in te gaan. En dan is er ook nog deze nieuwsbrief voor je :)

Ik maakte deze week namelijk weer een episode van de Podcast De Jeroenen, samen met Jeroen. In deze mail deel ik mijn shownotes voor onze Podcast met je, eigenlijk de uitwerking van de links en bulletpoints die ik voor de opnames aandraag.

Voor het gesprek over de eerste drie onderwerpen kun je luisteren naar de nieuwe aflevering van De Jeroenen. Wil je ook over de andere onderwerpen lezen dan is er De Complete De Jeroenen Nieuwsbrief.

Enfin, dank voor het meelezen. Have fun!


Groei AP noodzakelijk voor digitaliserende samenleving

Misschien herinner je je nog dat we het een paar weken geleden hadden over de Autoriteit Persoonsgegevens? Het was begin april en we hebben ons toen vrolijk gemaakt om het feit dat Aleid Wolfsen, de groeigrage baas van de autoriteit persoonsgegevens, zijn budget nogal spectaculair wilde verhogen. Wij vonden het een nogal pittige wens om het budget voor de AP te willen verdrievoudigen. Vooral omdat de onderliggende redenering, namelijk ‘we hebben meer mensen nodig om het aantal datalekken terug te dringen’, door de kamer koeltjes beoordeeld werd als onvoldoende onderbouwd. Ook volgens KPMG “ontbrak de data” om de claim hard te maken. De vurige wens van Aleid was toen overigens om het budget van de AP van € 22 miljoen naar € 66 miljoen te brengen. Enfin. Deze week, dus een maand later, heeft de AP een “Position Paper” naar de nieuwe informateur gestuurd. En wat denk je?

Yep. Daarin stond opnieuw dat het budget van de autoriteit persoonsgegevens omhoog moet. Maar nu naar € 100 miljoen (!) want dat is “vergelijkbaar met andere Nederlandse toezichthouders”. Dat is natuurlijk een beetje dun als legitimatie, dus er kwamen nog wat ronkende teksten bij om het belang van deze investering te onderstrepen: “Alleen dan kan Nederland verantwoord economisch blijven groeien en verder digitaliseren. Nederland kan zo de voortrekkers rol vervullen die bij ons past als een van de meest gedigitaliseerde en innovatieve landen ter wereld” zo schrijft de AP in haar document. Een document overigens van slechts zes pagina’s, dus dat is toch ruim 16 miljoen euro per pagina…

Het is wel lef hebben om, nadat je 66 miljoen niet krijgt, een maand later gewoon glashard om 100 miljoen te vragen. Daar is een commercieel talent verloren gegaan aan de ambtenarij. Maar bovendien, de groei van 180 naar maar liefst 470 FTE aan ambtenaren bij deze toezichthouder is klaarblijkelijk een randvoorwaarde om “gedigitaliseerd en innovatief” te zijn als land. Want dat is het gewenste doel, 470 man onder de vleugels van de AP op de chique kantoorlocatie in Den Haag. Wat ik me vooral afvraag is hoe deze 470 ambtenaren Nederland dan precies gaan helpen om te digitaliseren en te innoveren. Wie het weet mag het zeggen… LINK (Position Paper, PDF, 6 pagina’s).


Microsoft is finally retiring Internet Explorer in 2022

Weet je waar ik echt een hekel aan heb? Als bedrijven je iets afpakken waar je een beetje van bent gaan houden. Zomaar ineens krijg je dan te horen dat een icoon komend jaar op 15 juni begraven wordt. Dat hebben ze besloten op hun hoofdkantoor, en niemand heeft jou gebeld.

Ik heb het in dit geval over Microsoft dat gewoon keihard een dolk in het hart steekt van Internet Explorer, met 25 jaar oud in de kracht van zijn leven. Internet Explorer is zo’n enorm icoon, dat mensen zich jaren lang afgevraagd hebben waarom het icoontje voor internet een E had als afbeelding in plaats van een I. Die goeie ouwe blauwe E met de gouden cirkel is voor hele generaties internetters het eerste waar ze naar zoeken op een computerscherm als ze online willen gaan.

Ja OK, ik weet ook wel dat op een gegeven moment een bepaalde zogenaamd trendy groep gebruikers begonnen is met het demoniseren van Internet Explorer. Omdat het wat langzamer zou zijn en niet zo goed gefinetuned kon worden met allerlei nerdy scripts en extensies zoals Chrome, maar joh, of het laden van een pagina nou een halve of driekwart seconde duurt maakt voor normale mensen toch helemaal niks uit… Microsoft heeft trouwens al in 2015 de opvolger voor Internet Explorer gelanceerd, genaamd Edge, maar nog steeds gebruiken hele volksstammen hardnekkig Internet Explorer, zélfs in 2021. Niet zomaar, maar omdat dat hetgeen is wat ze kennen, omdat is wat voor ze werkt, maar ook omdat ze een klein beetje houden van de Blauwe E met de Gouden rand.

Dat weten ze bij Microsoft overigens ook, dus wat denk je dat ze verzonnen hebben om het afscheid makkelijker te maken? ‘Internet Explorer mode for Edge’. Dat betekent dat je stiekem Edge gebruikt, terwijl dat zich vóórdoet als Internet Explorer. Je reinste volksverlakkerij! Het is alsof iemand je vrouw afgepakt en als oplossing aanbiedt om haar om te ruilen voor een ander exemplaar, eentje die dankzij wat plastische chirurgie op een afstandje ook best voor je geliefde kan doorgaan…

Enfin, laten we eerlijk wezen, het is toch echt wel een drama met de marketing bij Microsoft. Zo vaak al hebben ze een iconisch merk gehad dat ze daarna stomweg weggooien en vervangen door iets anders, iets dat niemand kent en niemand wil hebben. Waarom de nieuwe browser ineens ‘Edge’ noemen? Waarom niet gewoon de naam Internet Explorer blijven gebruiken? Waarom de term MSN weggooien, een term die het nota bene tot werkwoord had geschopt? Waarom het merk Skype laten sterven? Onbegrijpelijke marketing keuzes. Bij Microsoft kunnen ze dat. Lees hier meer over de dood van IE:  LINK


Snakeware Review Scanner is de automatische boswachter

Een Nederlands IT bedrijf met een geweldige naam wat mij betreft is Snakeware, uit, inderdaad, Sneek. Alleen om die naam al vind ik ze geniaal. Deze week lanceerden zij een nieuwtje waaruit blijkt dat ze misschien nog genialer zijn dan ik al dacht. Ze hebben namelijk een Review Scanner ontwikkeld. Dat is een datamodel dat speciaal voor een klant wordt ontwikkeld op basis van model-as-a-service, opgeleverd als een API, die direct klaar is voor real-time gebruik en die vervolgens gemonitord en onderhouden kan worden. Klinkt geweldig, toch?

OK. Wat het daadwerkelijk doet is het razend snel lezen en classificeren van klant reacties. Overigens moet je je bij dat lezen niet al te veel voorstellen, want cijfers en emoji’s worden bijvoorbeeld niet meegenomen in de beoordeling. Dat lijkt mij niet zo handig omdat mensen emoji’s toch vrij vaak gebruiken om, jawel, emoties uit te beelden. Wat me op zich niet onbelangrijk lijkt bij klantreacties. Je kunt je afvragen of bedrijven hier garen bij gaan spinnen, bij deze Review scanner. We hebben het hier overigens over Staatsbosbeheer Kampeerterreinen, ook wel bekend als “Kamperen bij de boswachter” waarvan ik me slecht kan voorstellen dat ze overstroomd worden door een Tsunami aan klantreacties, maar enfin.

Goed. Snakeware roept “maak van een klager een vaandeldrager”. Het bedrijf ziet voor zich dat je dankzij deze software niet langer zelf hoeft te lezen wat je klanten melden op je eigen website, of wat ze aan reacties achterlaten op social media. Nou heb ik begrepen dat goed naar klanten luisteren en met ze omgaan best een vak op zich is, dus ik weet niet zeker of is het heel handig is om dat over te laten aan een algoritme…

Je zou natuurlijk ook kunnen overwegen, ik roep maar wat geks, puur als alternatief, om als bedrijf gewoon de reacties van je klanten te laten behandelen door… mensen? Zoals die boswachter waar je bij kampeert, bijvoorbeeld. Of heb ik nu definitief afgedaan als innovator?  LINK


Hoe een PR-bureau de BoerBurgerBeweging in de Tweede Kamer bracht

Ook geinig: Adformatie bracht afgelopen week -achter de paywall- een jullie reeds lang bekend verhaal over de BoerBurgerBeweging:

Wij bespraken dit twee maanden geleden al in de podcast – zonder paywall.

Overigens kon een reactie natuurlijk niet uitblijven. Zo spinde de BBB dit verhaal al snel na onze podcast op heel handige wijze naar een soort onschuldige versie. We weten allang dat de BBB niet gerund wordt door boeren maar door PR specialisten, dus we konden een staaltje vakwerk verwachten. ReMarkAble communicatie BV stelde niet teleur;

Hoe de BoerBurgerBeweging als een duveltje uit een doosje naar het politieke front schiet

Wat het AD “een reconstructie van de ongekend snelle opkomst van de BoerBurgerBeweging” noemt is in feite een vrij schaamteloos staaltje damage control van het bedrijf, eh, van de partij. Dat het AD zich leende voor het publiceren hiervan heeft me wel verbaasd… LINK

The World's Top 50 Influencers Across Social Media Platforms

En dan nu écht belangrijk nieuws ;) Wie zijn de meest populaire influencers ter wereld? Visual Capitalist maakte een Infographic met de top 50, waarin alle kanalen bij elkaar opgeteld werden om tot de rangschikking te komen. Wel zo eerlijk natuurlijk.

Opvallend: de absolute nummer één heeft maar 1,5 miljoen volgers op YouTube, degene met de mééste volgers op YouTube staat slechts op plaats 43, er staan relatief veel voetballers op topposities en Donald Trump eindigt na zijn “multiple platform bans” nog maar amper in deze top vijftig… Bekijk ze allemaal: LINK

Dat was ‘m weer! Tot volgende week. En als je nu nog meer wilt: luister naar De Jeroenen!